Publicat: 28 August, 2014 - 20:35
Share

Actuala Conducere a CSM continuă practicile de neînțeles ale foștilor șefi ai CSM de a se duce cu pâra la americani și de a critica puterea executivă și legislativș, omițând faptul ca România nu este monitorizată pe Justitie de Statele Unite ale Americii, intrucat este membra a Uniunii Europene. Asemenea intrevederi cu persoane din Ambasada SUA, care si-au permis in anii trecuti sa ne impuna ce procurori sa mentinem pe anumite functii, indiferent daca acestora le expira prin lege mandatul, pot fi lesne catalogate drept imixtiuni ale unor politicieni straini in activitatea puterii judecatoresti. Culmea, au existat membri ai CSM care si-au facut un titlu de glorie ca au dat mana cu vreun ambasador american, expunandu-si cu mandrie pozele in spatiul public.
Mai exact, presedintele CSM, judecatorul Adrian Bordea, si vicepresedintele Consiliului, Gheorghe Muscalu, au primit vizita unei delegatii a Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, condusa de Dean Thompson, insarcinatul ad interim cu Afaceri al SUA in Romania. Informatia a fost facuta publica de CSM, intr-un comunicat de presa in care precizeaza ca intrevederea dintre sefii CSM si delegatia Ambasadei Statelor Unite a avut loc in data de 27 august 2014. In acelasi comunicat, Biroul de informare publica si relatii cu mass media din CSM precizeaza ca in cadrul intalnirii dintre Adrian Bordea, Gheorghe Muscalu si delegatia Ambasadei SUA la Bucuresti s-a discutat despre problemele sistemului judiciar sau despre independenta Justitiei in contextul anului electoral 2014. Desigur, printre temele de discutie ale reprezentatilor CSM si ai Ambasadei SUA la Bucuresti s-ar mai fi aflat si subiecte precum raporturile CSM cu alte institutii sau relatia cu reprezentantii mas-media, dar acestea palesc in fata temelor privind "independenta Justitiei" in an electoral, sau in fata infinitelor problemele ale sistemului judiciar. Si cand ne gandim ca toate aceste probleme au fost discutat cu Ambasada Statelor Unite la Bucuresti... s-ar impune parca niste precizari.
Lumeajustitiei.ro a solicitat Biroului de informare publica si relatii cu mass media din CSM un document oficial in care sa se specifice detaliat care au fost temele discutate in timpul intalnirii dintre sefii CSM si reprezentantii Ambasadei SUA la Bucuresti, precum si care a fost motivul vizitei delegatiei americane la sediul Consiliului Superior al Magistraturii.
CSM: "A fost o intalnire de curtoazie ca urmare a solicitarii venite din partea reprezentantilor Ambasadei SUA la Bucuresti"
In primul rand, CSM a tinut sa precizeze pentru Lumeajustitiei.ro ca vizita efectuata la Sediul CSM de reprezentantii Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucuresti a avut loc, nu in urma unei invitatii adresate de sefii Consiliului, ci "ca urmare a solicitarii venite din partea reprezentantilor Ambasadei SUA." Mai mult, ni s-a precizat ca "intalnirea desfasurata la sediul CSM a fost una de curtoazie". Carevasazica, reprezentantii Ambasadei Statelor Unite ale Americii de la Bucuresti au vrut sa vina la CSM sa discute cu Bordea si Muscalu pentru ca sunt procupati de ce se va intampla in an electoral cu Justitia, daca ii va fi atinsa independenta sau nu, dar si sa fie la curent cu ce probleme se confrunta judecatorii cand intra in sala de judecata, ce abuzuri se comit in dosare, sau daca se respecta repartizarea aleatorie a cauzelor. Interesant, nu!?
In ce priveste solicitarea noastra privind transmiterea unui Raport sau a unei minute cu discutiile detaliate din timpul intalnirii de la sediul CSM, reprezentantii Biroului de informare ne-au precizat ca "Raportul nu este inca intocmit", dar ca urmeaza ca in curand sa fie redactat, subliniind insa ca "astfel de documente nu se dau publicitatii". Noi am am auzit pe de alta parte, si ca de cele mai multe ori dupa intalniri de acest nivel nici nu se redacteaza Rapoarte, dar asta este alta discutie.
Seful CSM s-a intalnit de doua ori, in decurs de doua luni, cu reprezentantii Ambasadei SUA la Bucuresti
Vizita efectuata de reprezentantii Ambasadei SUA la Bucuresti chiar la sediul CSM ne duce cu gandul ca in urma participarii judecatorului Adrian Bordea – alaturi de sefa Inaltei Curti de Casatie si Justitie, judecatoarea Livia Stanciu, fosta sefa a CSM, procuroarea Oana Haineala, si alaturi de alti reprezentanti de la varful sistemului judiciar – la receptia oferita de Ambasada SUA cu prilejul Zilei Americii s-a creat o buna colaborare intre institutii. Sau poate ca buna colaborare interinstitutionala dateaza de la intrevederea pe care Adrian Bordea a avut-o, in ianuarie 2014, in calitate de proaspat ales sef al CSM cu reprezentanti ai Ambasadei Statelor Unite ale Americii, si care a avut loc, potrivit declaratiei lui Bordea de la acea data, "pe teren neutru, o alta locatie decat CSM sau ambasada". Dupa vizita, la care a participat si atunci vicele CSM, Gheorghe Muscalu a adaugat ca intalnirea "a fost pe teritoriu romanesc".
Iata comunicatul CSM din data de 27 august 2014 privind vizita Ambasadei SUA la Bucuresti:
"Astazi, 27 august 2014, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, domnul judecator dr. Adrian BORDEA, si vicepresedintele CSM, domnul procuror Gheorghe MUSCALU, au primit, la sediul Consiliului, o delegatie a Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, condusa de domnul Dean Thompson, insarcinatul ad interim cu Afaceri al SUA in Romania.
In cadrul intalnirii au fost purtate discutii privind probleme ale sistemului judiciar, independenta justitiei in contextul anului electoral 2014, precum si raporturile Consiliului Superior al Magistraturii cu celelalte institutii ale statului si relatia cu reprezentantii mass media.
In finalul intalnirii, oficialul Ambasadei a apreciat eforturile si masurile Consiliului Superior al Magistraturii si a subliniat rolul important al acestuia in contextul social actual"

Autor: http://www.luju.ro/