Publicat: 20 Iunie, 2015 - 11:26
Share

În fiecare an, pe 20 iunie, la nivel mondial se sărbătorește Ziua Mondială a Refugiatului. Conform raportul UNHCR „Tendințe Globale 2014” lansat astăzi, la finele anului trecut, în întreaga lume se aflau aproape 60 milioane de persoane dezrădăcinate din cauza războiului și persecuției.

Proiectul Cluj-Napoca 2015 Capitală Europeană a Tineretului se alătură campaniei globale de cunoaștere a refugiaților promovată de Agenția ONU pentru Refugiați „Oameni obişnuiţi în condiţii neobişnuite”. Campania UNHCR lansată în România încurajează românii să afle mai multe despre refugiații care au supraviețuit unor situații extraordinare, stabilindu-se în cele din urmă într-o nouă țară de adopție, cum este și România.

Sâmbătă, 20 iunie, la Bastionul Croitorilor va fi organizată o expoziție foto între orele 12:00-18:00. Lansarea oficială a evenimentului va avea lor la ora 12:00 în prezența reprezentanților UNHCR în România. Au confirmat prezenţa până în prezent: d-na Gabriela Leu, responsabil comunicare Agenţia ONU pentru Refugiaţi, dl. Doru Curoşu, membru al biroului permanent al Forumului European al Tineretului, dl. Daniel Popescu, vicepreşedinte relaţii internaţionale al Consiliului Tineretului din România, comisar şef Marcel Marian, ofiţer specialist al Inspectoratului General Imigrări  - Serviciul pentru Imigrări al judetului Cluj şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale.

Municipiul Cluj-Napoca este Capitala Europeană a Tineretului în anul 2015, titlu câstigat într-o competiție deschisă către 49 de țări europene. Capitala Europeană a Tineretului este titlul acordat unui oraș european pentru un an, timp în care i se va acorda șansa de a prezenta, printr-un program multi-direcțional, viața și dezvoltarea orașului din punct de vedere tineresc pe plan cultural, social, politic, economic. Inițiativa încurajează implementarea ideilor noi și proiectelor inovative relative la participarea activă a tinerilor în societate care urmăresc să prezinte un model pentru dezvoltarea viitoare a politicilor de tineret din alte municipalități europene.

Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite (UNHCR) a fost înfiinţat pe 14 decembrie 1950 de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite. Agenţia este mandatată să conducă şi să coordoneze operaţiuni internaţionale pentru protecţia refugiaţilor. Scopul său principal este acela de a apăra drepturile şi bunăstarea refugiaţilor. Luptă pentru a se asigura că toată lumea îşi poate exercita dreptul de a solicita azil şi de a găsi refugiu într-un alt stat, cu opţiunea de a se reîntoarce acasă voluntar, de a se integra local sau de a se restabili într-o altă ţară. De asemenea, UNHCR are şi un mandat pentru a ajuta oamenii fără cetăţenie (apatrizii).

În ultimele decenii, UNHCR a ajutat zeci de milioane de oameni să-şi reia viaţa cu demnitate. Astăzi, 6,953 de angajaţi, în peste 126 de ţări continuă să ajute aproximativ 35,4 milioane de persoane din jurul lumii.