Publicat: 6 Septembrie, 2019 - 04:43
Share

Audiențele enorme ale tragediei de la Caracal au întrecut toate așteptările. Romania TV a ajuns la gîtul ProTV, pe alocuri specialistă în tot felul de filme și povești a la Caracal.

De bună seamă că audiențele provocate de dezbaterile, uneori de flecărelile și mai puțin informațiile despre drama celor două fete, seamănă cu o poveste dintr-un film indian. Uneori mi s-a întîmplat să dau și peste filme indiene mai bune decît acoperirea cazului de la Caracal. Dar asta e! Publicul din România gustă la nebunie poveștile de acest gen.

Aventuri, poliție, corupție, crime, prostie, sex, monștri ascunși în praful provinciei, fete frumoase din sate amărîte și fără noroc. Adevărul este că telenovelele n-au putut crea o lume atît de chinuită, de siropoasă și de pătrunsă de acțiuni polițiste.

Urmăresc subiectul Caracal nu pentru că aș fi amator de asemenea subiecte. Pe mine mă interesează să aflu cum vor ieși la lumină afacerile și aranjamentele procurorilor și ale polițiștilor. Caracalul este, în mic, o Romanie provincială despre care toți știm că este dominată de polițai, de procurori și de cîțiva înhăitați cu ei din primărie.

Iar în orașele mari, tot aceștia alcătuiesc rețeaua de putere și de corupție care controlează orașul, indiferent cât de mare ar fi acesta. Mecanismul de la Caracal se repetă la altă scară la Cluj, la Iași, la Constanța sau la Criova. Şi eu aștept să iasă la iveală datele unui asemenea fenomen. Sau să mai pescuiesc din poveștile martorilor cîte un detaliu care să arate această lume de tip mafiot întinsă peste țară.

Dar trimiterile la acest mecanism sunt puține. Abia câte un ziarist ce mai zice cîte ceva. Dar și el săracul nu are prea multe dovezi și se teme să nu fie dat afară. Oamenii simpli, așa simpli cum sînt, pricep corect realitatea înconjurătore. Şi, din cînd în cînd, mai scapă informații și trimiteri la această plasă de putere și interese.

Dar nu știu pînă unde merge, cît este de mare și de puternică, cine o dirijează și care sunt beneficiile. În rest, mai nimic. Poliția e din neamul gîștelor mute. Te prinde de pantaloni și sîsîie ca să te sperie. Politicienii se duc la tv ca să comenteze dinții, telefoanele, banii, dar se fac că nu pricep mai mult și că nivelul lor de pricepere nu-l depășește pe cel al unui consumator fervent de telenovele.

SRI-ul, căci avem și noi cel mai mare, mai bogat și mai peste tot serviciu de informații din Europa, nu zice nimic. Nici măcar nu s-au străduit să ne spună că în zonă acționează rețele de prostituție și de contrabandă, că ele se întind dincolo de Caracal și ajung pînă la Craiova și pînă la București, ba trec și granița și ajung în Italia, în Mexic, în SUA, în Anglia.

SPP-ul, un sericiu de informații care îi păzește pe demnitari și umple cu pletoși toate intersecțiile ca nu cumva un suspect să înjure de mamă un ministru sau un prședinte, nu știe nici el nimic. Informațiile militare, specializate în afaceri și învîrteli de pe vremea lui Hăpău și Gabi Oprea, nu știu nimic nici ele despre ce se învîrte pe la Caracal sau prin preajma complexului de la Deveselu.

Cu alte cuvinte, nici o instituție nu știe nimic despre un fenomen național. Toți funcționarii publici urmăresc pasionați derularea cazului cu iz de telenovelă, făcîndu-se că nu știu de unde atîta mare pasiune și interes.

Personal cred că, pe lîngă cei care au pierdut zeci de nopți la povestea Elodia și fac audiență și la povestea de la Caracal, se mai adaugă și cei care știu că rețelele de prostituție și clanurile mafiote au cuprins Romania. Şi că, sub aparența de preocupare pentru respectarea legii, se ascund fluxuri uriașe de bani pentru procurori, pentru polițai, pentru ofițerii din serviciile secrete și pentru politicieni.

S-au dus naibii banii negri din sacoșele dosite din privatizări de fabrici și uzine. S-au dus dracului banii din vînzări de terenuri. Au secat și banii cărați cu sacoșele și cu avionetele din restituirile de la ANRP! De unde credeți că mai vin bani negri pentru politicieni și pentru serviciile secrete? Nu cumva singura sursă a rămas această lume de clanuri, rețele, mafii, contrabandă cu țigări, droguri, transporturi de emigranți, etc.

Atunci cum ați vrea ca în scandalul de la Caracal să apară instituțiile statului să dea amănunte despre rețelele din care șefii lor își strîng banii? Nu cumva acestea supravieţuiesc pentru că au rămas singurele surse de bani negri? Nu cumva degeaba aștept eu detalii, informații, rapoarte, dezvăluiri cînd, în realitate, toate instituțiile statului sunt interesate să privim povestea ca pe o telenovelă, ca pe un accident cu un nebun și să nu ridicăm privirea ceva mai sus, spre cei care conduc municipii, județe, ministere, servicii și România?

Fac pariu că multă lume urmărește cazul de la Caracal spre a vedea unde crapă și unde duce!

 

 

Topic: 

Format: