13 aprilie 2021

Carantina de la ora 20.00 și magazinele închise la ora 18.00, în weekend (incidență 4-7,5 cazuri la mia locuitori)

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Restricționarea și mai drastică a circulației pe timp de noapte și a programului magazinelor sunt printre măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus propuse de Comitetul Național pentru Situații de Urgenţă pentru următoarea perioadă. Acestea ar urma să se aplice în localitățile care depășesc un anumit prag al ratei infectărilor. Și au ajuns deja pe masa Guvernului, care trebuie să ia decizia finală.

Dr. Raed Arafat:

– Mâine se publică hotărârea, deci se aplică imediat după publicare.

– când se ajunge la 4 la mie, se convoacă comitetul și se aplică măsura

– comitetul si DSP-ul pot propune în continuare carantinări de zone

– declarația este necesară doar după ora 20.00

– livrarea la domiciliu continuă, tot ce a fost continuă, acestea sunt doar măsuri suplimentare.

– sportul de performanță nu intră la măsura închiderii sălilor de fitness

– măsura carantinării nu este doar după incidență. Fiecare localitate – DSP și INSP analizează și propune. Fiecare zonă trebuie să meargă după evaluarea de acolo. Să nu avem măsuri interpretabile între localități. Nu cred că putem să facem comparația că am făcut asta (n.r., vacanța prelungită a copiilor), ca să păstrăm magazinele deschise.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu:

– modul de calcul al incidenței este la 14 zile, doar că ne uităm la 14 zile începând cu a 3 a zi în urmă. Diferența nu este fenomenală, este una care întârzie adoptarea unor măsuri, poate face asta dacă trendul este crescător, dar nu în mod fundamental. La săptămâna aceasta, diferența este de două zile.

Ministrul de Interne Lucian Bode:

– Legea 55 – amenzi pentru operatori economici care nu respectă măsurile – suspendarea activității. În practică s-a constatat că anumiți operatori economici sancționați pentru astfel de fapte au continuat să încalce legea. Inutilă sancțiunea, deci se propune o sancțiune complementară:  închiderea pentru 15 sau 30 de zile.

– afișarea la loc vizibil a mesajului că spațiul este închis momentan pentru nerespectarea măsurilor.

– sancțiunea complementară se materializează direct, prin aplicarea sigiliului.

Dr. Raed Aafat:

– HG 20/2021

– incidența de peste 4 la mie, în weekend – vineri-duminică, circulația e permisă până la 20.00, nu până la 22.00, iar la operatorii economici activitatea să fie permisă până la 18.00. Revenirea se face la incidență de sub 3 la mie,

– incidența depășește 7,5 la mie – circulația permisă până la 20.00 și magazine deschise până la 18.00 pe toată săptămâna. Revenirea se face dacă incidența scade sub 7 la mie.

– operatorii trebuie să știe câte persoane intră, se aduc clarificări prin ordin de ministru.

– sămbătă și duminică – 27,28 martie – sărbătorile care vin acum – Pesah (n.r. sărbătoare evreiască) – măsura va fi extinsă până la 22.00 – doar pentru persoanele care merg la sărbătoare.

– noaptea de 3 spre 4 aprilie- se va permite circulația pers în 20.00 – 02.00 – pentru slujbe religioase catolice.

– pentru Paștele ortodox – se va rediscuta, actuala HG e valabilă până în 14 aprilie.

– operatorii economici care fac fitness vor avea activitatea suspendată pt incidența de peste 4 la mie si se va relua la 3,4 la mie.

– lista țărilor care sunt cu risc epidemiologic ridicat – noutatea e că Marea Britanie nu se mai află pe listă