28 mai 2022

Caravana Centenarul Încoronării porneşte pe urmele vizitelor Familiei Regale

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Peste 200 de spectatori au vizionat, în premieră, filmul Regele Mihai: Drumul către casă

Ziua de 12 mai 2022 va rămâne cunoscută ca ziua în care la Iaşi s-a lansat proiectul Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria, iniţiat de Asociaţia Artis, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi, sub auspiciile Familiei Regale a României. După cum spune ambasadorul şi istoricul Adrian Cioroianu, „acest drum al încoronării nu putea începe în altă parte”, decât la Iaşi.

În cadrul conferinţei de presă, din Sala „Vasile Pogor” a Primăriei Municipiului Iaşi, a fost prezentat proiectul caravanei care porneşte pe urmele vizitelor Familiei Regale în România Întregită, în peste 25 de localităţi din România, Republica Moldova, Bulgaria şi Ucraina.

Invitaţii prezenţi la conferinţă, Irina-Margareta Nistor, Adrian Cioroianu, Nicolae Pepene, Mioara Anton, Daniel Şandru, Alexandru Muraru, alături de primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica şi celelalte personalităţi implicate în proiect, au punctat importanţa organizării unui astfel de eveniment şi nevoia de a cunoaşte trecutul nostru.

Andrei Giurgia (Manager proiect): „Prin acest proiect ne amintim de un moment istoric aparte, cu o importanţă deosebită. Şi sunt convins că fără ajutorul, susţinerea şi implicarea Iaşului în acea perioadă greu încercată pentru ţara noastră, nu cred că s-ar fi realizat încoronarea de acum 100 de ani. Putem aminti doar rolul Iaşului în perioada 1916-1918, când a fost Capitală de război a României, ştim cu toţii, Familia Regală s-a refugiat în acea perioadă aici, la Iaşi. Evenimentele istorice care s-au derulat de-a lungul timpului, până la momentul încoronării, au demonstrat cât de important a fost rolul Iaşului. (…) Suntem pe urmele vizitelor Familiei Regale şi vom face acest lucru prin film, pentru că cinematografia este un personaj potrivit pentru a înţelege istoria”.

Mihai Chirica (Primarul municipiului Iaşi): „Proiectul Centenarul Încoronării completează în mod fericit seria de iniţiative prin care municipiul Iaşi îşi arată recunoştinţa faţă de valorile şi principiile Casei Regale a României, perpetuate astăzi de către Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, şi Alteţa Sa Regală Principele Radu. Îmi exprim speranţa că acest eveniment ne va îmbogăţi cu noi gânduri şi nobile sentimente faţă de istoria Regalităţii în România”.

Irina-Margareta Nistor (Ambasador Cinema): „M-a bucurat foarte tare faptul că putem să prezentăm inclusiv toate filmele făcute de John M. Florescu, adunând toate detaliile despre Familia Regală şi care sunt nişte filme extrem de intense, văzute pe mai multe continente. Nu ţin neapărat să facem diferenţe între generaţii, dar îmi doresc ca toate generaţiile să ştie despre Familia Regală, încoronare şi despre cât de important a fost momentul acesta”.

Adrian Cioroianu (Istoric, Ambasador): „Eu sunt un băiat din Sud. Satul bunicilor mei e la 4 km de Dunăre. Eu venind la Iaşi urc. Dar urc şi în istorie. De câte ori m-am întâlnit cu ieşeni am avut o întâlnire cu istoria. Motivul prezenţei aici este legat de un proiect pe care l-am apreciat de la început. Mi-am dorit să particip în ideea că patrimoniul Iaşului este atât de mare încât responsabilitatea pe care ieşenii o au mi se pare că este una uriaşă. Aici a fost rezistenţa. Fără acea rezistenţă nu s-ar fi ajuns la unire, nu s-ar fi ajuns la încoronare”.

Nicolae Pepene (Istoric, Ambasador): „România anului 1922 era un stat încă tânăr, atât de tânăr încât nu avea tradiţia marilor sărbători, aniversări, tradiţia încoronării. În 2016 iarăsi, se afla, în faţa unei premiere: nu avea tradiţia centenarelor. (…) De atunci, Iaşul a făcut foarte mult. Iaşul a ştiut să sărbătorească Centenarele României”.

Mioara Anton (Istoric, Ambasador): „Felicitări pentru această iniţiativă singulară şi, mai ales, pentru readucerea în atenţia publică a unui eveniment petrecut acum 100 de ani şi a cărui simbolistică este strâns legată de construirea statului naţional unitar. Un astfel de eveniment credem că este cu atât mai important, mai ales pentru că el se adresează generaţiei tinere, iar misiunea noastră, ca ambasadori, este de aduce această generaţie cât mai aproape de trecutul nostru eroic sau mai puţin eroic. Istoria este cea mai frumoasă poveste, ea trebuie cunoscută, înţeleasă şi apreciată”.

Daniel Şandru (Politolog, Ambasador): „Proiectul acesta este un mesaj pentru societate, pentru că este şi un exerciţiu de pedagogie a memoriei. Un mesaj care mă face să spun că în anul Centenarului Încoronării avem o nesperată şansa. Aceea ca fiind martori ai evenimentelor publice care vor fi organizate, să ne recuperăm memoria, să devenim conştienţi că istoria monarhiei române este astăzi departe de a se fi sfârşit şi depinde atât de elitele politice, intelectuale, cât şi de noi, cetăţenii României, să contribuim la readucerea la realitate, cu deplină credinţă, a virtuţii călăuzitoare pe care Casa Regală a instituţionalizat-o în trecut şi prezent, în spaţiul nostru public”.

Alexandru Muraru (Istoric, Ambasador): „E cu adevărat o bucurie. Nicăieri în ţară, din câte ştim, nu se mai întâmplă acum acest lucru. O caravană care va trece prin aproape 30 de localităţi. E important de ştiut că Centenarul Marii Uniri nu s-a încheiat în 2018, ci continuă chiar şi cu Centenarul Încoronării. Rememorarea încoronării este o datorie naţională. Încoronarea nu aparţine doar Regalităţii, ci aparţine patrimoniului naţional”

Doru Tompea (Universitatea „Petre Andrei” Iaşi, partener): „Mă bucură faptul că grupul studenţilor care au pus bazele Asociaţiei Studenţilor Jurnalişti şi a Asociaţiei Artis continuă. E cumplit de greu, mai ales în anii aceştia, să ai anduranţa, răbdarea şi inspiraţia de a găsi parteneri. Mă bucură faptul că Iaşul are, la vârful deciziilor naţionale, un om care a făcut mult pentru cultura Iaşului, profesorul Alexandru Muraru”

Andrei Apreotesei (Managerul Ateneului din Iaşi, partener): „Unul dintre lucrurile bune pe care Iaşul le pune la dispoziţia întregii Românii. Un lucru pe care îl ştim cu toţii, dacă nu exista Iaşul, nu există nici 1918 şi cu atât mai puţin 1922. Ca şi atunci, şi acum, lucrurile bune se fac prin unire şi prin unitate. Ceea ce se întâmplă astăzi aici, plecând de la o idee a colegului meu Andrei Giurgia, cred că nu se va opri doar la anul 1922, pentru că orice lucru care duce numele şi emblema Iaşului peste tot în ţară este un proiect bun şi de bun augur, care trebuie susţinut”

Iaşul, Oraş Regal şi Capitală istorică, gazda primelor evenimente

Prima proiecţie a caravanei a avut loc la Colegiul Naţional din Iaşi, unde elevii şi profesorii au vizionat filmul Iaşi, inima României (1916-1918), regizat de Alina Ţiţei Ioncioaia.

Evenimentul a avut loc în prezenţa ambasadorilor caravanei, dar şi a Inspectorului Şcolar Judeţean Luciana Antoci, care a precizat că „ne întâlnim la Iaşi, peste tot, cu semne ale istoriei şi cu semne ale acestui episod care este evocat în evenimentul de astăzi, pentru că Iaşul a fost capitala României şi în intervalul în care a fost găzduită aici Familia Regală. Poate nu întâmplător se întâlneşte aşa interesant şi providenţial axa istoriei cu axa educaţiei. Clădirea care a găzduit-o pe Regina Maria la Iaşi, respectiv Palatul Cantacuzino, a devenit între timp Palatul Copiilor. Acolo, se întâlnesc elevii noştri cu istoria şi, în mod simbolic, cu paşii Reginei Maria (…) Avem nevoie să reconstituim, în memoria noilor generaţii, imaginea acestor personalităţi fascinante, cuceritoare prin autoritate, distincţie, prin rolul desăvârşit pe care l-au avut în constituirea statului român modern”.

Evenimentele au continuat la Ateneul Naţional din Iaşi, cu Vernisajul expoziţiei 1922. Anul Încoronării, curator Nicolae Pepene şi lansarea Almanahului Astra Regală 2010-2021.

După lansare, peste 200 de cinefili au fost prezenţi la premiera documentarului Regele Mihai: Drumul către casă, produs de John M. Florescu, difuzat în prezenţa ambasadorilor proiectului.

Irina-Margareta Nistor a mărturisit publicului că „la propriu şi la figurat, pare a fi o încoronare a unor eforturi de o intensitate pe care poate să o aducă doar un astfel de film, un film documentar. Mă bucur foarte tare că avem această istorie regalistă de împărtăşit”.

După evenimentele organizate la Iaşi, Caravana Centenarul Încoronării va ajunge, până la finalul lunii octombrie, în mai multe oraşe vizitate de Familia Regală în România Întregită: Bicaz, Putna, Rădăuţi, Suceava, Cărei, Sighetu Marmaţiei, Oradea, urmate în partea a doua a proiectului de evenimente desfăşurate la Braşov, Sinaia, Curtea de Argeş, Sibiu, Deva, Republica Moldova, Cernăuţi, Maramureş, Balcic, Constanţa, Bistriţa Năsăud, Cluj Napoca, Turda, Dej, Jibou, Sălaj, Alba Iulia, Abrud, Blaj şi Bucureşti.