Publicat: 26 Decembrie, 2016 - 09:45
Share

Risipa de alimente la consumatori crește în perioada sărbătorilor pe seama tradiției de a avea pe masă alimente diverse și în cantități mai mari decât de obicei. Totuși, acest obicei neprietenos cu mediul poate fi corectat prin informare și conștientizare asupra problemei risipei alimentare și, mai ales, printr-un consum rațional și responsabil.

În acest sens, Asociația MaiMultVerde desfășoară acțiuni de informare pentru publicul din România, cum este cazul Caravanei educaționale 'România împotriva risipei de hrană', care a ajuns începând cu luna noiembrie în facultăți din orașele București, Constanța, Iași, Timișoara, Cluj-Napoca și Brașov, printre care și Facultatea de Agricultură din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București.

În mod tradițional, de sărbători cumpărăm mai mult, consumăm mai mult și risipim la fel de mult. Acest lucru se datorează unei vechi obișnuințe de a avea mese bogate în preparate alimentare. Studiul realizat de Asociația MaiMultVerde privind risipa de hrană în România, pe lanțul de distribuție, de la producători și importatori la consumatorii din mediul urban arată că în România cea mai mare risipa alimentare se produce la nivelul consumatorilor. Aproximativ 24% din cantitatea totală de deșeuri alimentare risipite la nivelul consumatorilor reprezintă mâncare gătită, urmată de fructe (22%), legume (21%), pâine/produse de panificație (20%), lapte și produse lactate (11%), produse din carne și alte alimente.

Aproximativ o treime din produsele din România ajung la coșul de gunoi sau sunt irosite inutil, anual. Această cantitate înseamnă circa 2.55 milioane de tone de produse alimentare, ceea ce corespunde încărcăturii a 127.500 de tiruri aliniate în coloană din București până Munchen.

Fiecare dintre noi poate contribui la diminuarea problemei risipei de alimente, atâta timp cât încercăm să avem un consum rațional, astfel încât să nu fim puși în situația de a arunca alimente pentru că nu reușim să le mai consumăm. Prin urmare, este recomandat să fim mai prudenți atunci când mergem la cumpărături și să pregătim preparate în cantități pe care știm sigur că le vom consuma.

În vederea informării și educării publicului cu privire la risipa de hrană, MaiMultVerde desfășoară activități dedicate publicului larg. Este și cazul caravanei educaționale 'România împotriva risipei de hrană', ce se desfășoară în perioada noiembrie 2016 — ianuarie 2017 cu scopul de a informa tinerii asupra acestei probleme. În cadrul caravanei au fost organizate deja evenimente în facultăți cu profil agronomic din mai multe orașe — București, Constanța, Iași, Timișoara și Cluj-Napoca.

În București, activitatea a avut loc la Facultatea de Agricultură din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară. Cu această ocazie, studenții au putut urmări filmul 'Taste the Waste', care atrage atenția asupra consumului și revalorificării alimentelor. Totodată studenții au avut ocazia de a-și exprima punctele de vedere cu privire la problema risipei de hrană și asupra principalelor metode de valorificare a surplusului alimentar.

Activitatea de informare face parte din proiectul 'România împotriva risipei de hrană' desfășurat de Asociația MaiMultVerde, în parteneriat cu FoodWaste Eleveția (www.foodwaste.ch) și Centrul de Resurse pentru Participarea Publică.

Proiect co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă, în valoare de 164.464,98 CHF, iar valoarea contribuției proprii este de 18.309,42CHF.