Publicat: 9 August, 2018 - 16:17

La celebrarea a 650 de ani de atestare documentară a oraşului de pe malul Dunării, Caravana filmului românesc – capodopere ale cinematografiei naţionale  aduce culorile cinematografiei, în bogatul buchet de manifestări aniversare, reunite sub titlul Zilele Oraşului Brăila. Aşa că, pe lângă muzică, teatru, meşteşuguri, dans, tradiţii şi literatură, între 12 şi 14 august, în Parcul Monument, aveţi întâlnire cu selecţia noastră de trei filme care au legătură cu Brăila, prin actori, regizori sau locuri.

Începem pe 12 august, cu o comedie potrivită pentru toate vârstele, „Păcală”, al doilea, cel mai vizionat film românesc din toate timpurile. Istoria năzdrăvanului fiu de ţăran, născut pentru a nu se înrudi vreodată cu prostia, este un bun prilej pentru maestrul comediei româneşti, regizorul Geo Saizescu, să ofere roluri pline de sevă, marilor actori ai epocii, între care a strălucit neîntrecutul Ştefan Mihăilescu-Brăila şi cuceritoarea Vasilica Tastaman, ambii născuţi la Brăila şi formaţi ca actori la teatrul de aici.  

Continuăm pe 13 august, cu o călătorie în timp, făcută de subtilul actor Marcel Iureş, în pelicula „Tatăl fantomă", semnată de regizorul Lucian Georgescu. Beneficiind de o prezenţă activă pe platourile de filmare internaţionale, nu-i va fi fost greu lui Marcel Iureş să intre în pielea personajului său, un profesor universitar american, care îşi caută prin Bucovina, rădăcinile româneşti şi găseşte ce nu se aştepta, adică iubirea. O serie de secvenţe ale filmului „Tatăl fantomă” au fost filmate în treiprezece locaţii din Brăila, printre care: str. Cojocari (în zona fostului cinematograf), în zona străzilor Malului, Pensionatului, Danubiului, Vadul Rizeriei, Impăratul Traian, B-dul Al. I. Cuza, Mihai Eminescu, Petru Maior, Faleza Dunării şi în Piaţa Traian. Şi, în plus, în acest film poate fi revăzut regretatul actor brăilean Bujor Macrin.

Încheiem serile dedicate Capodoperelor cinematografiei naţionale cu filmul de actualitate, „Live”, semnat, în calitate de scenarist, regizor şi producător, de brăileanul Vlad Păunescu. Investigaţia pornită de o vedetă de televiziune, pentru a atinge audienţa care o ţine în prim plan, o va târî într-un scandal de proporţii, care pune în lumină mizeria umană a universului politic actual. Dacă vreţi să aflaţi mai multe despre această peliculă, dar şi despre drumul străbătut de Vlad Păunescu, de la statutul de director de imagine, la cel de fondator al celei mai mari companii de producţie cinematografică din România, Castel Film, unde s-au filmat numeroase superproducţii americane, atunci sigur nu veţi rata întâlnirea de după proiecţie, cu invitaţii speciali ai serii de 14 august: Vlad, Oana şi Andrei Păunescu.

 

Caravana filmului românesc - Capodopere ale cinematografiei naţionale

Brăila, 12  – 14 august 2018

PARCUL MONUMENT

 

Program

Duminică, 12 august, ora 20.15: PĂCALĂ

Regia: Geo Saizescu; Scenariul: Dumitru Radu Popescu, Geo Saizescu

Cu: Sebastian Papaiani, Mariella Petrescu, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Vasilica Tastaman

 

Luni, 13 august, ora 20.15: TATAL FANTOMA

Scenariul şi regia: Lucian Georgescu

Cu: Marcel Iureş, Mihaela Sîrbu, Victor Rebengiuc, Mihai Constantin, Valer Dellakeza, Bujor Macrin

 

Marți, 14 august, ora 20.30: LIVE

Regia: Vlad Păunescu; Scenariul: Mihai Mănescu, Vlad Păunescu

Cu: Rodica Lazăr, Tudor Chirilă, Crina Tofan, Ioana Blaj, Catrinel Dumitrescu, Adrian Titieni, Doru Ana, Claudiu Bleonț, Mircea Badea

Invitaţi speciali: Vlad Păunescu, Oana Păunescu, Andrei Păunescu

 

Accesul publicului este liber la toate proiecțiile.

Tag-uri Geo: