17 august 2022

„Caravana filmului românesc” se va afla din nou la Zilele Municipiului Brăila, în perioada 13 – 15 august

Distribuie pe rețelele tale sociale:

„Caravana filmului românesc” revine la mijloc de august la Brăila, în perioada 13 – 15 august în Parcul Monument din Brăila, aşa cum o face din 2015 încoace. Şi nu vine oricum, ci cu Capodopere ale cinematografiei naţionale, ca să facă şi ea parte din marea sărbătoare a Zilelor Municipiului Brăila – 2021.

Cine nu ştia că legăturile cetăţii de la Dunăre, cu cetatea filmului românesc sunt vechi şi temeinice are prilejul să o afle acum, alături de noi.

Pe 13 august, de la ora 21.00, „Caravana filmului românesc” începe cu începutul, mai precis cu un „clasic”, „Codin”, peliculă câştigătoare în 1963, a Premiului pentru scenariu, la cel mai mare Festival de film din lume, cel de la Cannes. Un român şi doi francezi au colaborat la redactarea scenariului inspirat de romanul omonim scris de fiul oraşului Brăila, Panait Istrati. „Codin” descrie drama unui puşcăriaş, care, ieşit din închisoare, se luptă să trăiască într-un cartier al urbei, caută să se împace cu lumea şi să supravieţuiască respingerii cu care este întâmpinat până şi de propria mamă.

Istrati a fost apreciat încă din timpul vieţii în întreaga lume: în 1935, anul morţii sale, opera sa era deja tradusă în 27 de limbi. Aşa că nu e de mirare că acest spirit european a atras atenţia francezilor, care au semnat regia filmului, prin Henri Colpi, şi scenariul, prin francezii Yves Jamiaque şi Henri Colpi, care au colaborat cu românul Dumitru Carabăţ, la creionarea acestei lumi a suferinţei şi a violenţei, redate într-un relief expresionist.

Pe 14 august întoarcem foaia şi vă facem să râdeţi cu ecranizarea unei comedii de mare succes, clasice şi ea, Titanic Vals, scrise de dramaturgul Tudor Muşatescu, care a semnat şi scenariul, alături de regizorul Paul Călinescu.

Aventurile unui biet funcţionar de bun simţ, victimă a femeilor autoritare şi avide de putere din familia sa ba este, ba se vede ales, ba nu, în elita politică a oraşului. Şi, deşi matroanele au avut grijă să „ungă” electoratul, sărmanul Spirache Necşulescu le cere cu onestitate votanţilor să nu-l aleagă, fiindcă nu e ce le trebuie. Ei, dar onestitatea e pasăre rară în politică, aşa că, fermecaţi de un cantidat care nu minte, electorii îl aleg pe el, care iese netulburat în fruntea listei. Iar când candidatul inocent e marele şi inegalabilul Grigore Vasiliu-Birlic, e şi spectatorul sigur că partida de comedie e câştigată. În plus, cinefilii prezenţi în Parcul Monument vor avea ocazia să îl revadă pe actorul care într-atât de mult şi-a iubit oraşul natal încât a adăugat numele acestui oraş la numele său. Este vorba, desigur, despre Ştefan Mihăilescu – Brăila.

Dar relaţia Brăilei cu lumea filmului românesc, prin scriitori, actori, sau regizori care s-au născut în oraşul de la Dunăre, sau şi-au găsit inspiraţia în poveştile sale nu se conjugă doar la timpul trecut, ci continuă şi în prezent.

Căci iată că dintre brăileni vine regizorul filmului de animaţie „Aventurile lui Ţuţu”. Ion Octavian Frecea va fi prezent alături de concitadinii săi în Parcul Monument, pe 15 august, de la ora 21.00, pentru a prezenta avanpremiera filmului său pentru copii. Nu doar că l-a regizat, dar l-a şi scris, fiind şi desenatorul principal, căci experienţa sa de ani de zile la Studioul Animafilm i-a permis să afle toate tainele profesiei, înainte de a deveni producător independent.

I-aţi văzut, poate, pe canalul său de youtube, ale filme de animaţie, precum Aripi de hârtie. Dacă nu aţi făcut-o, cu atât mai bine! E momentul să vedeţi, împreună cu copiii dvs., pe ecranul Caravanei, ce face Ţuţu al său, în lumea lui desenată.

La toate proiecţiile din cadrul „Caravanei filmului românesc” accesul publicului este liber, în limita locurilor disponibile!

Programul Caravanei filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale, în Parcul Monument din Brăila este următorul:

Vineri, 13 august, ora 21.00: CODIN
Regia: Henri Colpi; Scenariul: Dumitru Carabăţ, Henri Colpi
Cu: Alexandru Virgil Platon, Răzvan Petrescu, Mihai Fotino, Francoise Brion (dramă / 1963/ 98 min.)

Sâmbătă, 14 august, ora 21.00: TITANIC VALS
Regia: Paul Călinescu; Scenariul: Tudor Muşatescu, Paul Călinescu;
Cu: Grigore Vasiliu-Birlic, Silvia Fulda, Kity Gheorghiu Muşatescu, Tamara Buciuceanu, Ştefan Mihăilescu-Brăila (comedie / 1964/ 100 min.)

Duminică, 15 august, ora 21.00: AVENTURILE LUI ŢUŢU
Regia: Ion Octavian Frecea; Scenariul: Ion Octavian Frecea şi Mihai Răzuş
Cu participarea extraordinară a actorilor (voci): Horaţiu Mălăele, Mihai Răzuş, Marian Râlea, Marcelo Cobzariu, Tamara Buciuceanu Botez, (film de animaţie / 2021 / 76 min.)
Invitat special: Ion Octavian Frecea

Desfăşurarea evenimentului implică respectarea tuturor măsurilor de siguranţă pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2.

Scopul „Caravanei filmului românesc – Cartea şi filmul / Capodopere ale cinematografiei naţionale”, proiect aflat la a IX-a ediţie, este acela de a promova filmul românesc, aducând un omagiu cinematografiei naţionale şi cineaştilor români, fiind singura caravana care promovează exclusiv filmul românesc din toate timpurile. „Caravana filmului românesc” aduce filmul românesc în atenţia spectatorilor, promovându-l într-o manieră accesibilă. Filme de patrimoniu şi succese ale ultimilor ani, toate sunt prezentate publicului din toate oraşele ţării, mari şi mici, în spaţii diverse. Aceste evenimente, rememorând marile momente ale istoriei şi ale prezentului filmului românesc, contribuie la formarea unei culturi cinematografice a publicului tânăr şi le aduce spectatorilor cinefili bucuria revederii marilor creaţii cinematografice româneşti.

Asociaţia CineCultura (www.asociatiacinecultura.ro), în parteneriat cu MDV AUDIO STUDIO (www.mdvstudio.ro) şi Digifilm Design, a organizat, începând din vara anului 2013, CARAVANA FILMULUI ROMANESC, proiect ce s-a derulat, la nivel naţional, prin cele două secţiuni ale sale: Capodopere ale cinematografiei naţionale şi Cartea şi filmul.
În cei nouă ani de existenţă, Caravana filmului românesc a ajuns în peste 40 de oraşe, având un număr aproximativ de 200.000 de spectatori şi consemnând peste 3.000 de referiri în presa locală şi naţională. În cadrul Caravanei, toate filmele au fost prezentate la o calitate artistică şi tehnică de excepţie, fiind refăcute ca sunet şi imagine.

Proiect realizat cu sprijinul CNC – Centrul Naţional al Cinematografiei, UCIN – Uniunea Cineaştilor din România, ANF – Arhiva Naţională de Filme; DACIN SARA – Drepturi de Autor în Cinematografie şi Audiovizual – Societatea Autorilor Români din Audiovizual.