Publicat: 21 Februarie, 2016 - 16:01
Share

In perioada 21-29 februarie 2016, in mai multe localitati din dreapta Tisei, in Ucraina, se va desfasura Caravana Martisorului in Maramuresul istoric, proiect derulat de Institutul Cultural Roman prin Directia Romanii din Afara Granitelor. 

Etnicii romani din localitatile Slatina, Apsa de Jos, Glubochi, Apsa de Mijloc, Plaiut si Biserica Alba se vor bucura de un mini-turneu de teatru si un concert de opera pop. Copiii vor fi delectati de actorii-cascadori de la Asociatia Culturala „Lupii Albi" care, in frunte cu actorul, scenograful si regizorul Bogdan Jianu, vor oferi o interpretare noua, cu o scenografie originala, a povestii Danila Prepeleac de Ion Creanga. Prin grija partenerului local Clubul Maramuresenilor din Dreapta Tisei, la evenimente se vor lua parte colectivele de profesori si reprezentantii din conducerea institutiilor de invatamant.

Turneul se va incheia, in prag de martie, cu un concert de muzica romaneasca interbelica intitulat „Iubesc femeia - povestea barbatului interbelic" dedicat doamnelor si domnisoarelor, sustinut de tenorul Vlad Mirita si pianistul Alexandru Mihai Burca. Concertul s-a bucurat de recenzii deosebite si de o primire calduroasa in comunitatea romaneasca din Voivodina in anul 2014. In deschiderea evenimentului va avea loc si o reprezentatie a Corului Asociatiei „Speranta" din Slatina (Solotvino).

In regiune se afla una dintre cele mai mari concentrari de romani (inclusiv volohii), de circa 40 mii de persoane, pe un areal de cca 7000 km patrati, conform liderilor asociatiilor romanesti din dreapta Tisei. Martisorul este una dintre cele mai vechi si indragite sarbatori pastrate in randul comunitatii din Maramuresul istoric. 

LUPII ALBI este o asociatie culturala al carei obiectiv este conservarea si promovarea istoriei, folclorului si a valorilor nationale. Asociatia este formata din actori si cascadori profesionisti, care promoveaza obiective cultural - istorice si turistice aflate pe teritoriul Romaniei. Printre distinctiile primite se numara Diploma de Excelenta la categoria EVENIMENTUL ANULUI - pentru realizarea primei editii a Festivalului Medieval DRACULA, oferita de Primaria Municipiul Targoviste (2014); Diploma de Excelenta pentru contributia adusa la realizarea obiectivelor sectorului zootehnic, privind organizarea evenimentului si expunerea exemplarelor de inalta valoare genetica (cai), in cadrul expozitiei INDAGRA FARM 2015 oferita de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurare (2015); Diploma de Recunostinta pentru contributia adusa la desfasurarea manifestarii stiintifico-culturale dedicata Zilei Eroilor, oferita de Muzeul Militar National „Regele Ferdinand I" (2015); Diploma de Recunostinta pentru evocarea victoriei armatei romane in luptele de la Marasti, Marasesti, Oituz, oferita de Consiliul Judetean Vrancea (2015); Medalie de Recunostinta oferita de Oficiul National pentru Cultul Eroilor (2015).