5 octombrie 2022

Caravana mobilă pentru screeningul cancerul de col uterin a ajuns la Miheşu de Câmpie

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin s-a deplasat în data 08 februarie 2022, în localitatea Miheşu de Câmpie din judeţul Mureş.
În cadrul acestei acţiuni, 26 de femei din grupul ţintă au beneficiat de consult de specialitate şi le-au fost recoltate probe pentru testare Babeş Papanicolau, în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin.

Voluntarii din cadrul proiectului s-au deplasat luni, 7 februarie 2022, în localitatea Miheşu de Câmpie pentru acţiuni de informare şi distribuire de pliante. Mobilizarea femeilor din grupul ţintă a fost realizată cu ajutorul medicului de familie şi a asistentului medical comunitar din cadrul Primăriei Miheşu de Câmpie şi cu sprijinul primarului din localitate.

De asemenea, concomitent cu caravana mobilă au avut loc acţiuni de informare-educare-conştientizare, cu scopul de a atrage atenţia femeilor asupra importanţei testării, a depistării precoce a cancerului de col uterin, fiind îndrumate spre controale medicale regulate.

„Dorim să atragem atenţia autorităţilor publice asupra importanţei derulării unui program de screening pentru cancerul de col uterin la nivel regiunii Centru şi să creştem numărul femeilor care se duc regulat la controale medicale şi care conştientizează importanţa depistării precoce a cancerului.

De altfel, proiectul beneficiază de suportul doamnei Prefect Mara Togănel, care a înţeles importanţa unui astfel de program pentru comunitate şi importanţa implicării active a tuturor factorilor de decizie, in atingerea obiectivului major al acestor acţiuni, informarea şi conştientizarea de către fiecare femeie a importanţei prevenirii cancerului de col uterin”, a declarat Şef Lucrări Dr. Cosmina Cristina UZUN, Manager Proiect.

Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin este o acţiune care se desfăşoară în cadrul proiectului „Program de prevenţie, depistare precoce şi tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru”(cod SMIS 138603) derulat de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş.

Proiectul „Program de prevenţie, depistare precoce şi tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” are ca obiectiv creşterea accesului la servicii accesibile, durabile şi de înaltă calitate, inclusiv asistenţă medicală şi servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate si servicii orientate către prevenţie, depistare precoce (screening) diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.200 de femei din regiunea Centru, dintre care minim 50% aparţin grupurilor vulnerabile.

În luna februarie, caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin se va deplasa în localităţile Râciu, Lunca Bradului, Grebenişu de Câmpie, Deda şi Band din Judeţul Mureş şi localităţile Mereşti şi Lueta din Judeţul Harghita.

Manager Proiect
Şef Lucrări Dr. Cosmina Cristina UZUN

Mariana MOLDOVAN-NEGOIŢĂ
Expert IEC