15 august 2022

Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin va prezentă în data de 23 iulie la Festivalul Desculţ în iarbă

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Invităm toate doamnele şi domnişoarele din grupa de vârstă 24-29 de ani, care participă la Festivalul Desculţ în iarbă (Complex „WEEKEND”), să vină la Caravana mobilă pentru testare gratuită Babeş-Papanicolaou, în data de 23 iulie 2022, începând cu ora 15.00.

De asemenea, voluntarii din cadrul proiectului vor derula acţiuni de informare-educare-conştientizare al căror scop este de a atrage atenţia asupra importanţei testării, a depistării precoce a cancerului de col uterin şi a controalelor medicale regulate pentru însuşirea unui stil de viaţă sănătos.

Cancerul de col uterin este o boală ce poate afecta femeile de orice vârstă, reprezentând a doua cauză de cancer la femeile sub vârsta de 45 ani din întreaga lume.

Cancerul de col uterin, numit şi „ucigaşul tăcut”, este o afecţiune care progresează lent. De aceea, o modalitate de a-l preveni este testarea periodică. Testul Babeş-Papanicolau poate pune în evidenţă orice fel de schimbări care apar în zona colului uterin, putând preveni în acest fel o evoluţie patologică.

Ce este testul Babeş-Papanicolau?
Testul Babeş-Papanicolau este cea mai bună metodă de a identifica celulele anormale de la nivelul colului, dintr-o fază timpurie, înainte ca acestea să se transforme în leziuni canceroase. Practic, este cel mai important test pentru paciente pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin.

Cum se face testul Babeş-Papanicolau?
Probele pentru testul Babeş-Papanicolau se recoltează în timpul unei consultaţii de rutină. Nu este dureros, nu implică o intervenţie agresivă sau invazivă, este uşor de recoltat şi durează foarte puţin. Celulele se recoltează din colul uterin, cu ajutorul unei periuţe speciale.

Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin este o acţiune care se desfăşoară în cadrul proiectului „Program de prevenţie, depistare precoce şi tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” derulat de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş.

Proiectul „Program de prevenţie, depistare precoce şi tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” are ca obiectiv creşterea accesului la servicii accesibile, durabile şi de înaltă calitate, inclusiv asistenţă medicală şi servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate si servicii orientate către prevenţie, depistare precoce (screening) diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.200 de femei din regiunea Centru, dintre care minim 50% aparţin grupurilor vulnerabile.

Femeile care doresc să se testeze, o pot face în cadrul reţelei de screening a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş în fiecare zi de luni-vineri. În acest sens, pot apela Call-Center 0739.727.187.

Manager Proiect
Şef Lucrări Dr. Cosmina Cristina UZUN

Mariana MOLDOVAN-NEGOIŢĂ
Expert IEC

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş

Sursa Facebook Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş