Publicat: 31 Martie, 2016 - 13:05
Share

In perioada 4-8 aprilie 2016, in regiunea Vidinului din Bulgaria (localitatile Gamzova, Pocraina, Kosava si Kutova) se va desfasura o caravana a teatrului si folclorului romanesc, organizata de Institutul Cultural Roman prin Directia Romanii din Afara Granitelor.

Caravana, dedicata in special copiilor din comunitatile de romani locale, cuprinde o serie de reprezentatii ale spectacolului Prietenii motanului incaltat, scenariul si regia: Iulia Carstea, scenografia: Eugenia Tarasescu-Jianu, productie a Teatrului „Colibri" din Craiova si patru ateliere de tesut panza de casa la razboi, sustinute de mesterul popular Cristina Niculescu, impreuna cu alte trei tesatoare. Prin joc si arta teatrala copiii romanilor din Bulgaria se vor familiariza cu limba romana literara si vor face cunostinta cu personajele din poveste, iar mesterii populari din Romania vor oferi, din colectia personala, cu titlu gratuit, membrilor ansamblului popular romanesc „Vidinul" o serie de costume populare, specifice zonei Olteniei.

Evenimentele sunt organizate in parteneriat cu Uniunea Etnicilor Romani din Bulgaria „AVE".

Teatrul „Colibri" a fost prezent la importante festivaluri nationale si internationale de profil, fiind distins cu premii pentru regie, interpretare, scenografie. A participat, de asemenea, la turnee in counitatile de romani din tarile vecine, in cadrul unor proiecte derulate de ICR.

Cristina Niculescu este singurul mester popular din Romania care inca lucreaza panza de borangic la razboi, avand peste zece ani de experienta in tehnicile traditionale de tesut.

Conform aprecierilor liderilor asociatiilor romanesti din Bulgaria, comunitatea romaneasca este a doua minoritate dupa cea turca, numarand circa 120 000-150 000 persoane, aflate in diferite etape de asimilare. Cea mai mare parte a comunitatii romanesti se afla in nordul Bulgariei si de-a lungul Dunarii, intre Vidin si Balcic, zona Plevnei si Veliko Tarnovo, Sofia, Dupnita, Giumaia, Pazargik, Velingrad s.a. Aceleasi date plaseaza in zona din vestul Vidinului 33 de sate cu populatie romaneasca sau preponderent romaneasca. Desi numarul romanilor din Bulgaria este semnificativ, educatia in limba romana nu exista decat in etapa-pilot, intr-un numar limitat de clase.