28 septembrie 2022

Caravana UNATC şi Educaţia prin Teatru în Republica Moldova

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În perioada 23 septembrie – 1 octombrie 2022, Caravana UNATC se va deplasa în premieră în Republica Moldova, cu o echipă de profesori şi studenţi. Iniţiativa face parte din proiectul „Caravana UNATC pentru Comunităţile istorice româneşti”, proiect organizat de către Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, aflat sub patronajul Administraţiei Prezidenţiale şi sprijinit de Ministerul Educaţiei din România. Deplasarea din Republica Moldova are ca parteneri principali Ambasada României, Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi Ministerul Culturii din ţara gazdă.

Platformă culturală itinerantă de practică şi introducere teoretică în instrumentele de pedagogie artistică, Caravana UNATC în Republica Moldova constituie un cadru activ de transfer şi schimb cultural. Ziua de sâmbătă, 24 septembrie, va fi dedicată exclusiv în Chişinău introducerii teoretice şi practice a conceptului de „Educaţie prin Teatru”.

La inaugurarea oficială vor fi prezenţi cu alocuţiuni pe tema educaţiei prin teatru Excelenţa Sa, Cristian-Leon Ţurcanu, Ambasadorul României în Republica Moldova, Liviu Lucaci, rectorul UNATC, Liliana Nicolaescu-Onofrei, preşedinte al Comisiei parlamentare de cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, Sergiu Prodan, Ministrul Culturii, Adriana Cazacu, secretar de stat în Ministerul Educaţiei şi Cercetării din Republica Moldova, Alexandra Barbăneagră, rector al Universităţii pedagogice, Victoria Melnic, rector AMTAP. Programul va continua cu prezentări introductive şi argumentative privind Educaţia prin teatru, susţinute de către UNATC, prin prof. univ. dr. Bogdana Darie, prof. univ. dr. Magda Jianu şi psiholog drd. Yolanda Creţescu.

După introducerile teoretice, participanţii vor putea urmări studenţii UNATC în spectacolul de teatru, „Iubiri senile”, un spectacol de Commedia dell’Arte plin de citate, de jocuri, de ritm, care te face să râzi, să te emoţionezi şi să gândeşti.

Programul zilei se va încheia cu două ateliere tematice: Atelier Happy Minds – Dezvoltare emoţională şi construirea identităţii de sine şi Dezvoltarea creativităţii prin jocuri teatrale, Atelier susţinut de Şcoala Doctorală UNATC.

Duminică, 25 septembrie, începând cu ora 18:00, la Centrul Naţional de Educaţie prin Teatru, str. Serghei Lazo 23, Chişinău, publicul local se va putea bucura de două spectacole ale studenţilor UNATC, „Iubiri senile” şi „Păpuşi şi marionete”.

În cursul săptămânii şcolare 26-30 septembrie, Caravana UNATC va susţine în raioanele Criuleni, Ialoveni, Orhei, Anenii Noi, Străşeni activităţi didactice dedicate copiilor între 8 şi 14 ani: ateliere de Jocuri teatrale, susţinute de o echipă mixtă de la Departamentele UNATC de Pedagogie teatrală şi de la Şcoala Doctorală, ateliere Happy Minds, susţinute de Asociaţia parteneră Happy Minds, ateliere de proiecţii şi discuţii pe marginea filmelor, susţinute de Facultatea de Film, precum şi ateliere de aplicaţii digitale interactive, susţinute de studenţi de la Departamentul UNATC de Cercetare.

UNATC s-a implicat activ în promovarea beneficiilor pe care educaţia teatrală le poate avea în formarea individualităţii umane. Integrat în procesul educaţional încă din copilărie, teatrul poate dezvolta tânărului competenţe şi abilităţi care îl ajută să se integreze cu mai mare uşurinţă în comunitate, să chestioneze fenomenele din mediul înconjurător şi să acţioneze într-un mod creativ.

Eforturile UNATC depuse în ultimii ani şi-au găsit împlinirea în momentul în care propunerile de programe cu specific teatral au primit aprobare de la Ministerul Educaţiei din România, pentru a fi integrate în Curriculum la Decizia Şcolii (CDŞ) în 2020.

Orele de teatru contribuie la formarea din punct de vedere creativ şi socio-emoţional a copilului urmărind să-l pregătească pentru viaţă. Relevanţa propunerii pentru introducerea acestei discipline este susţinută, în primul rând, de necesitatea de a forma elevilor competenţe şi abilităţi din sfera creativă şi socio-emoţională, care completează cunoştinţele dobândite la celelalte discipline din trunchiul comun şi le oferă deprinderi care îi vor ajuta atât pe plan personal, cât şi profesional.

Disciplina cu specific teatral pune la dispoziţia elevilor un spaţiu de explorare, bazat pe procesul de încercare şi eroare, cu rol în cunoaşterea lumii înconjurătoare şi autocunoaştere care conduc, implicit, la îmbunătăţirea propriei persoane indiferent de domeniul de activitate pe care şi-l vor alege după absolvirea celor 12 clase.

În învăţământul preuniversitar, finalitatea disciplinei teatru nu este aceea de a pregăti actori, regizori, scenografi, coregrafi, ci de a oferi o abordare de formare holistică. Teatrul educaţional presupune încurajarea fiecărui participant în a-şi găsi rolul în cadrul grupului de lucru, în funcţie de interesele şi abilităţile pe care le deţine.

Din perspectiva psiho-emoţională, educaţia prin teatru contribuie la formarea de generaţii performante, echilibrate emoţional, şi de actori activi în societate. Educaţia este strâns legată de sănătatea psiho-emoţională. Statisticile îngrijorătoare din ultimii ani, precum şi semnalele de alarmă ale Organizaţiei Mondiale de sănătate, arată clar spre o creştere a depresiei în rândul tinerilor.

Contextul Covid a amplificat trendul, deseori cu consecinţe grave. Cu atât mai mult, educaţia este responsabilă şi trebuie să adopte noi metode pentru prevenirea dezechilibrelor psiho-emoţionale ale celor tineri şi pregătirea sa pentru o corectă şi eficientă gestiune a stresului.

Obiectivul Caravanei UNATC pentru Comunităţile istorice româneşti este crearea unui program prin care studenţii UNATC să-şi dobândească experienţă practică prin identificarea şi structurarea posibilităţilor concrete de folosire a metodelor şi mijloacelor puse la dispoziţie de arta teatrului şi filmului în vederea sprijinirii tinerilor aflaţi în străinătate.

Detaliile proiectului „Caravana UNATC pentru Comunităţile istorice româneşti” vor putea fi găsite pe canalele de Social Media UNATC – www.unatc.ro şi https://www.facebook.com/UNATC.ILC.

Sursa foto Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”