Publicat: 19 Aprilie, 2019 - 18:00
Share

În multe benzinării, prețul motorinei standard a depășit pragul de 6 lei pe litru, așa că transportatorii anunță deja că scumpesc serviciile. Cei care vor plăti la final sunt clienții, prin prețuri mai mari în magazine. Scumpirea în cazul benzinei este chiar mai mare: 75 de bani față de finalul anului trecut.

Un plin cu benzină pentru un rezervor de 50 de litri costă, acum, cu 8 lei mai mult față de începutul lunii aprilie și cu aproape 38 de lei față de începutul anului. Și pentru un plin de motorină șoferii plătesc mai mult cu 3,5 lei față de 1 aprilie și cu aproape 29 de lei față de luna ianuarie.

Motorina a trecut deja pragul de 6 lei pe litru în Capitală. În aceste condiții, firmele de logistică pregătesc facturi mai mari pentru serviciile de transport.

Cheltuieli mai mari pentru producători și transportatori ajung să fie suportate de clienţii magazinelor prin prețuri mai mari la raft. Companiile de petrol pun scumpirile de la pompa pe seama prețului în creștere al țițeiului. Dar este şi o creştere a consumului, odată cu venirea primăverii.

Prețurile carburanților din România sunt mai mari ca în Bulgaria, dar rămân mai mici decât în majoritatea statelor europene, arată statisticile Comisiei Europene.