30 septembrie 2022

Carmen Avram acuză Comisia Europeană că ignoră adevărata cauză a exploziei preţurilor la energie

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Măsurile propuse de Comisia Europeană pentru combaterea crizei energetice nu vor avea efect, dacă nu vor fi însoţite şi de o reglementare a celor care stabilesc, iniţial, preţul la gaz şi, apoi, a intermediarilor, care căpuşează lanţul de distribuţie, a atras atenţia europarlamentarul Carmen Avram, în Plenul Parlamentului European:

„Oamenii care ne-au trimis în Parlamentul European ne întreabă de ce nu reuşeşte Comisia să îi salveze din calvarul preţurilor uriaşe la energie. Ne cer să le spunem cine e de vină, pentru că ei vor sta la iarnă flămânzi şi pe întuneric? Iar unii, mai avizaţi, vor să ştie de ce se anunţă de la Bruxelles doar măsuri cu efect limitat, de parcă n-am vedea, în propria noastră casă, elefantul care ne face zilnic viaţa un coşmar. O aluzie la acel hub din UE care stabileşte, speculativ, netransparent şi necontrolat, preţul la gaz. Avem un cadru legal care ne-ar permite să combatem speculaţiile. Dacă vrem într-adevăr s-o facem. Dacă nu, îl putem lăsa pe Putin să ne mai râdă în nas, cu filmuleţe despre frigul de la iarnă, iar pe marionetele lui extremiste să producă haos în toată Uniunea.”

În plus, a mai subliniat eurodeputatul român, e nevoie urgentă şi de o decuplare a preţului electricităţii de la cel al gazului natural, pentru că un gaz scump duce, evident, la o energie electrică scumpă.

Dezbaterea din Parlamentul European a avut loc în contextul măsurilor anunţate de Comisia Europeană ca răspuns la creşterea alarmantă a preţurilor la energie. Deşi executivul european doreşte, printre altele, impunerea unor restricţii pentru gazul rusesc şi taxarea companiilor de energie cu o cotă echitabilă către stat, mai mulţi europarlamentari s-au arătat nemulţumiţi de lentoarea şi de efectul limitat al soluţiilor propuse.

Intervenţia eurodeputatei Carmen Avram în plenul Parlamentului European este disponibilă la acest link: https://youtu.be/Tu0LsFeeT80
Comunicat de presă – Europarlamentar Carmen Avram

Sursa foto Facebook Carmen Avram