13 august 2022

Carmen Avram: Comisia Europeană trebuie să asigure tuturor fermierilor şanse egale pe piaţă

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Eurodeputatul Carmen Avram, membră a Comisiei pentru agricultură şi dezvoltare rurală a Parlamentului European, a cerut Comisiei Europene să revină asupra planului de reducere a utilizării pesticidelor în agricultură, deoarece această propunere nu se bazează pe o evaluare reală.

Solicitarea eurodeputatului Carmen Avram a fost făcută în Plenul Parlamentului European, reunit la Strasbourg:

„Propunerea Comisiei privind utilizarea sustenabilă a produselor de protecţie a plantelor nu doar că nu se bazează pe un studiu de impact, dar pune la zid fermierii din România şi din alte state, care, deja, utilizează produse chimice mult sub media europeană.

Ţara mea, de exemplu, ar trebui să reducă cu 35% cantitatea de pesticide. Adică, ar rămâne cu de patru ori mai puţină substanţă decât e necesar pentru un randament mediu la hectar. După aceeaşi propunere, însă, alte state vor folosi mult mai mult pesticid decât România.

Propunerea Comisiei e nerealistă. Producţia sustenabilă ar putea rămâne un vis, hrana, o marfă de lux, iar mii de fermieri riscă să falimenteze. O propunere realistă ar trebui să plece de la premisa simplă – să nu ne autodistrugem – şi de la o întrebare: chiar vrem să suplimentăm golurile lăsate de fermierii noştri cu importuri, la standarde îndoielnice şi cu impact mai mare asupra mediului?

Îi cer, deci, Comisiei Europene să repare această nedreptate, să vină cu o propunere echilibrată şi să dea sectoarelor agricole din diferitele state membre şanse egale pe piaţă.”

Ca parte a strategiei „De la fermă la consumator”, Comisia Europeană a stabilit obiective pentru utilizarea durabilă a pesticidelor. Unul dintre ele este ca, până în 2030, utilizarea şi riscurile asociate pesticidelor şi substanţelor chimice mai periculoase să fie reduse în UE cu 50%. Însă, la momentul comunicării propunerii de regulament, Comisia nu a înaintat şi un studiu de impact şi nu se ştie modul în care au fost stabilite ţintele de reducere. Aceasta situaţie a stârnit nemulţumirea mai multor state.

Intervenţia europarlamentarului Carmen Avram poate fi urmărită aici: https://youtu.be/QX8RoVaEcGQ

Sursa foto Facebook Carmen Avram