10 august 2022

Carmen Avram: Regulile s-au schimbat pentru crescătorii mici de pui şi iepuri

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Micii producători de pui şi iepuri din România ar putea să îşi sacrifice animalele, din nou, în fermă, deşi acest lucru a fost interzis de la începutul anului.

Această interdicţie a afectat micul producător şi a contrazis atât Strategia „De la fermă la furculiţă”, care sprijină lanţurile scurte de aprovizionare, cât şi reforma Politicii Agricole Comune, în centrul căreia se află micul fermier.

Prin urmare, în cadrul sesiunii mini-plenare de la Bruxelles, din această săptămână, eurodeputata Carmen Avram a susţinut un amendament prin care cere modificarea Regulamentul 853/2004, redând astfel posibilitatea micilor producători de pui şi iepuri să-şi sacrifice animalele fie direct în fermă, pentru a le comercializa în pieţe, fie la poarta fermei.

Prin sprijinirea acestui amendament, europarlamentarul Carmen Avram reiterează mesajul ferm, transmis şi în cadrul dialogului avut cu reprezentantul Comisiei Europene, în luna februarie 2021, prin care atrăgea atenţia că, pentru micii producători, condiţiile de autorizare sunt o povară financiară. Atunci, un reprezentant al Comisiei Europene a încercat să explice micilor crescători de pui şi iepuri cum îşi pot ei sacrifica animalele în fermă, deşi, în realitate, nu pot! Exerciţiul de PR al reprezentantului CE i-a nemulţumit profund pe eurodeputaţii Comisiei AGRI, care însă nu s-au lăsat păcăliţi.

Concluzia a fost că regulile s-au schimbat pentru crescătorii mici de pui şi iepuri, aceştia fiind obligaţi, de la începutul acestui an, să apeleze la autorizaţii sanitar-veterinare şi la abatoare, ceea ce presupune costuri mari şi contrazice toate noile strategii pregătite pentru agricultori. Schimbul de opinii, de la acea dată, este disponibil aici: https://bit.ly/3xHqqe2

Comunicat de presă – Eurodeputat Carmen Avram