30 septembrie 2022

Carmen Avram: Vot pozitiv în Parlamentul European: mai mulţi bani pentru proprietarii de păduri

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Strasbourg, 13 septembrie 2022

Raportul privind „Noua strategie forestieră pentru 2030” votat azi, de plenul Parlamentului European, aduce noutăţi pentru sectorul silvic. Europarlamentarul Carmen Avram, raportor din umbră S&D pe acest dosar, a cerut Comisiei Europene bani mai mulţi pentru pădurile gestionate în regim public sau privat.

Aceste subvenţii ar trebui să vină în sprijinul proprietarilor ale căror păduri vor fi plasate sub regim de protecţie sau strictă protecţie, ca urmare a obiectivelor de mediu din Strategia pentru Biodiversitate.

Totodată, eurodeputatul Carmen Avram a solicitat Comisiei Europene şi realizarea unui studiu de impact înainte de includerea noilor suprafeţe împădurite într-un regim special de protecţie. Acest sprijin e vital pentru că România e una din doar cele patru state membre pe teritoriul cărora se mai află păduri primare şi virgine, a atras atenţia Carmen Avram, în intervenţia din plenul Parlamentului European.

În acelaşi raport, se regăsesc şi alte solicitări esenţiale pentru sectorul silvic din România:

– ajutoare de stat pentru înfiinţarea şi menţinerea de noi suprafeţe împădurite;

– sprijin financiar pentru comunităţile rurale montane, care depind de exploatarea sustenabilă a pădurilor;

– sprijin financiar pentru agro-silvicultură;

– toleranţă zero pentru tăierile ilegale de păduri şi o mai bună trasabilitate a masei lemnoase exploatată.

Raportul privind „Noua strategie forestieră pentru 2030” a fost votat marţi, 13 septembrie, de plenul Parlamentului European, cu 417 voturi pentru.

Noua strategie a UE pentru păduri pentru 2030 este una dintre iniţiativele emblematice ale Pactului Verde european şi se bazează pe Strategia UE în domeniul biodiversităţii pentru 2030. Strategia va contribui la atingerea obiectivelor UE privind biodiversitatea, precum şi a obiectivului de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55% până în 2030 şi a obţinerii neutralităţii climatice până în 2050. Ea recunoaşte rolul central şi multifuncţional al pădurilor, precum şi contribuţia silvicultorilor şi a întregului lanţ valoric bazat pe păduri la realizarea unei economii durabile şi neutre din punctul de vedere climatic până în 2050 şi la păstrarea unor zone rurale vii şi prospere.

Intervenţia eurodeputatei Carmen Avram în plenul Parlamentului European este disponibilă la acest link: https://youtu.be/PcH1CdJTO9w.

Sursa foto Facebook Carmen Avram