Publicat: 22 Noiembrie, 2013 - 20:55
Share

Sâmbătă, 23 noiembrie 2013, începând cu ora 12.00, la standul Curtea Veche Publishing din cadrul Târgului Internaţional Gaudeamus (Pavilion Central Romexpo Bucuresti) va avea loc evenimentul de lansare a programului editorial “CARTEA CEHĂ”, un parteneriat între Ambasada Cehiei în România, Centrul Ceh si Curtea Veche Publishing ce îşi propune promovarea marilor autori contemporani de limba cehă.

Cu acest prilej, in prezenta ES Jiri Sitler, Ambasadorul Cehiei in Romania, vor fi lansate trei noutati editoriale de la Curtea Veche Publishing (“77 de legende pragheze” de Alena Jezkova, “Povestiri dintr-un buzunar & Povestiri din celalalt buzunar” de Karel Capek, “Nu vreau sa ma intorc printre morti si alte povestiri” de Erika Olahova) si volumul “Coama leului pe perna. Antologie de proza ceha contemporana”, aparut la Editura Arc, Chisinau.

La eveniment vor mai lua parte Petra Dobruska, Helliana Ianculescu, Stefania Nalbant, Lucia Turcanu, lansarea fiind organizata impreună cu Ambasada Republicii Cehe in România, Centrul Ceh si Editura Arc (Chisinau) si cu sprijinul CEZ Group Romania si Staropramen.

„77 de legende pragheze” de Alena Jezkova (Curtea Veche Publishing) este o carte adresata tuturor celor care viziteaza Praga si carora le face placere sa asculte povestiri incarcate de mister. Majoritatea legendelor fac referire la cladiri si locuri care inca exista si care pot fi gasite cu usurinta pe hartile incluse in paginile volumului. Praga este un oras cu o traditie milenara, un oras unde istoria pandeste la fiecare colt de strada. Caldaramul de sub talpile tale, zidurile locuintelor, bisericile si palatele pe langa care treci, pietele si ungherele cele mai ascunse sunt toate imbibate de un trecut fascinant, pe care poate ca nici nu l-ai banui. Praga abunda de povesti, legende istorice si mituri ­ unele consemnate de cronicari stravechi, altele stranse recent laolalta de filologi entuziasti.

„Povestiri dintr-un buzunar & Povestiri din celalalt buzunar” de Karel Capek (Curtea Veche Publishing) cuprinde scurte naratiuni umoristice cu iz detectivistic. Autorul gliseaza intotdeauna subtil catre situatii absurde, intamplari banale ajungand sa ia proportii in mod artificial, pentru ca intotdeauna finalul sa dezamorseze in cheie ironica intreaga constructie narativa. Personaje caricaturale populeaza o lume mica, plina de iluzii, in care autismul social pare generalizat, iar cele mai luminate minti sunt detectivi, profesori sau functionari marunti care izbutesc sa vada imaginea de ansamblu.

 “Nu vreau sa ma intorc printre morti si alte povestiri” de Erika Olahova (Curtea Veche Publishing) este o antologie de scurte povestiri fantastice, parte a literaturii rome din Cehia. Povestirile izvorasc din mediul rom şi sunt, evident, influentate de cultura roma, cu o exprimare originala si independenta. Autoarea reuseste impletirea lumii mistice sau a lumii viselor cu cea reala si, uneori, cu intamplari care iti taie respiratia. In povestirile sale prelucreaza teme ca inegalitatea, nesiguranta sociala si pozitia minoritatilor in general. Vorbeste despre familie, despre violenta impotriva femeilor rome si violenta in familie, despre moarte, saracie. Toate povestirile au un mesaj puternic, dramatic. Erika Olahova se numara printre primii autori de etnie roma din Republica Ceha si face dovada unei creatii originale, cu o voce bine conturata, independenta.

Volumul „Coama leului pe perna” (Editura Arc, Chisinau) antologheaza 14 prozatori cehi contemporani. El se prezinta ca o carte de vizita a Cehiei moderne, cu o istorie imediata ranită de senilele sovietice, cu grijile cotidiene ale prezentului si cu speranta ca maine va fi mai bine decat azi. Scriitorii inclusi in volum ar onora oricare dintre literaturile lumii. Unii dintre ei au facut puscarie politica pentru dreptul de a fi liberi, altii au fost marginalizati, avand deschidere spre cititori doar prin samizdat. Azi sunt tradusi in zeci de limbi si au primit multe premii internationale: Roman Raz, Jiri Kratochvil, Natasa Reimanova, Michal Ajvaz, Petr Sabach, Patrick Ourednik, Emil Hakl, Marketa Hejkalova, Magdalena Wagnerova, Jachym Topol, Jiri Hajicek, Milos Urban, Radka Denemarkova, Vratislav Manak. (Eugen Lungu, critic literar, Republica Moldova)