27 iunie 2022

Cartea de luni: 24

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

La Editura Integral a apărut un nou roman de Stelian Țurlea, intitulat extrem de simplu – „24”. Acțiunea romanului se petrece timp de 24 de ore, fiecare capitol fiind închinat unei ore din intervalul amintit.

Un roman scurt despre o iubire neîmplinită între o mezzosoprană care ajunge celebră în câțiva ani, după ce pleacă din țară, și un arhitect mai în vârstă, cu un comportament sufocant în iubire și care are obsesia construirii unui turn nemaivăzut; cu trădări, invidii care blochează proiecte și implicarea unor servicii secrete. Totul povestit de personajul principal care nu reușește să descâlcească ițele ce-l copleșesc. Și cu un final previzibil.

Pe coperta a patra, Jana Balacciu Matei scrie:

„Doar 24 de ore.

Ca să scapi de sub ochii celor care îți urmăresc fiecare mișcare, deși nu te poți mișca decât în scaunul cu rotile.

24 de ore, ca să ajungi la opera din Cluj-Napoca, să-ți retrăiești viața și să i-o încredințezi, întreagă, fiului tău.

24 de ore ca să-i încredințezi mezzosopranei celebre, de mulți ani plecată, o cutie cu scrisorile scrise ei și niciodată expediate, mărturia unei iubiri nestinse.

24 de ore ca să fii ucis blând cu un cântec….

Cruzime și iubire, disperare și speranță, neputință și tenacitate, toate la un loc fac din cele 24 de ore ale lui Stelian Țurlea o mică bijuterie.”

Finalul e semnificativ pentru carte:

„doamnelor și domnilor, dragii mei, minunat public, nu vor fi bisuri, dar la sfârșit aș vrea să vă cânt ceva special, cu care nu sunteți obișnuiți, nu m-ați auzit vreodată, n-am cântat-o pe nicio scenă, nu e operă, ci o melodie pop celebră

o cânt acum pentru o iubire care a dispărut nu cu mulți ani în urmă

aș vrea să fie în sală omul pentru care o cânt

și să știe că nu l-am uitat

și să sper că nici el pe mine

sala amuțise

melodia, a continuat ea, se cheamă Killing me softly with his song, Ucigându-mă blând cu cântecul lui”

Stelian Țurlea este autor a treizeci de romane, nouă cărți pentru copii, unsprezece de publicistică. Cartea de față este a cincea apărută în acest an la Editura Integral

Stelian Țurlea – 24. roman. Editura Integral, colecția Nod. 144 pag.