Publicat: 17 Iunie, 2019 - 00:00

Liliana Nicolae este un jurnalist foarte cunoscut, lucrează în presă din 1990, a fost redactor la BBC World Service, până în 2008, la închiderea secției în limba română de la București, a lucrat apoi la Radio Romania Actualități, unde a realizat documentare și reportaje radio, a publicat reportaje în presa scrisă, a predat reportajul radio la Școala de Studii Avansate în Jurnalism din Chișinău, a fost pe front și a transmis din Irak, Kosovo și Transnistria. Reportajele sale au primit numeroase premii. În 2015 a publicat prima sa carte de reportaj, ”Locuri, oameni, povești” (Editura Casa de Pariuri Literare). Aceasta este a doua sa carte.

Întrebată cum își selectează subiectele, Liliana Nicolae a răspuns: ”În primul rând, sunt curioasă şi îmi pun întrebări. Apoi, citesc, vorbesc cu oamenii sau, uneori, plec pe teren în locuri despre care ştiu câte ceva sau despre care nu ştiu nimic. Descoperirile de pe teren sunt cel mai frumos mod de găsi subiectele. De asemenea, e important să fii informat, să faci materiale şi despre subiecte de actualitate. Dacă nu ştii ce se întâmplă, nu ai cum să vii în întâmpinarea cititorului cu un reportaj care îl interesează. Îmi place când un reportaj este citit peste ani şi pare actual.”

Cele 30 de povestiri adevărate din volumul de față sunt reportaje care pot fi citite și peste ani și nu numai să pară, ci chiar să fie actuale. Într-un fel de preambul al cărții, jurnalista preciza: ”Sunt 30 de reportaje care zăbovesc asupra unui subiect, îl întorc pe toate părțile, îl pun în context și-l prezintă din mai multe unghiuri. Sunt subiecte oricând de actualitate, care ne afectează viața la un moment dat, într-o anumită măsură. Reportajele din această carte merg dincolo de știri și spun povestea din spatele unei știri. O umanizează. Sănătatea, corupția, migrația, copiii singuri, copiii exploatați, drepturile minorităților, comunismul - sunt doar câteva dintre subiectele abordate. Nu lipsesc personaje cu povești memorabile, oameni pasionați de ceea ce fac, cu inițiative care n-au cum să ne lase indiferenți. O parte dintre reportaje au fost publicate în revista Dilema veche sau sunt adaptări dupa documentare difuzate la Radio Europa FM si Radio Romania.”

Citiți-le, o încântare.

 

Liliana Nicolae - 30 de povestiri adevărate. Carte de reportaj. Casa de pariuri literare. 166 pag.

 

Topic: 

Format: