27 octombrie 2021

Cartea de luni: A treia carte a leologismelor

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

În ultimii trei ani apărut la Editura ieșeană Junimea trei volume de „leologisme”. Ce înseamnă acest cuvânt explică chiar autorul basarabean: „Noțiunea de leologism veni pe lume în anul 2005, am impresia. Împreună cu 2-3 prieteni ieșeni, pornisem în drum spre Botoșani, la manifestările Eminescu. La Hârlău, ca de obicei, oprisem pentru un popas-pauză de cafea. Cu prietenul Lucian Vasiliu ne-am apropiat de vitrina librăriei, jumătate din spațiul căreia deja fusese acaparat pentru sediu de nu mai țin minte ce partid. În jumătatea rămasă cu veche destinație, dar cărți mai puține, în vitrină stătea, stingher, <<Dicționarul de neologisme>>. Atunci i-am și spus prietenului Lucian Vasiliu: <<Odată ce există cel de neologisme, de ce nu ar fi și un Dicționar de leologisme>>? Faptul că <<Prima carte de leologisme>> i-am dedicat-o lui Lucian Vasiliu e legat și de acel moment, dar și de altele, în care, pe când ne întâlneam, fie la Casa Pogor, pe Corso din Iași sau la ședințele Consiliului USM, în București, ad hoc, în discuțiile noastre scânteia câte vreo vorbă mai deosebită, poate că chiar câte un leologism…” Prin urmare, leologismele sunt aforisme, de regulă, enunțuri concise, foarte multe lesne memorabile, altele inevitabil mai slabe, în care autorul își spune părerea despre orice. Diversitatea lor e copleșitoare. De altfel, să publici trei volume de aforisme, fiecare de peste două sute de pagini, este o performanță.

Mai târziu, autorul mărturisea că unele expresii laconice a început să le publicee încă din facultate. (Născut în 1949 în Republica Moldova, Leo Butnaru a fost licențiat în jurnalism și filologie în 1972).

Pe copreta volumului pe care îl semnalăm, Leo Butnaru recunoaște: „Nu toate leologismele pretind să fie luate drept aforisme. Unele reprezintă resorturi ideatice secundate de emotivitate, cărora subsemnatul le oferă formule stilistice personale. Sunt sintagme, metafore, monoversuri, impulsuri oarecât memorabile. Pentru că, în orice pulsiune și mani­festare a sa, prin gândire-simțire-scriere, viața e o modalitate, plurală, de expresie, de comunicare în deplină democrație a rostirilor și rosturilor, a notărilor de sensuri și a… înotărilor imaginare.”

Leo Butnaru – A treia carte a leologismelor. Leologisme, versuri și eresuri, literatură la… minut. Editura Junimea, colecția Colocvialia. 2890 pag.