31 ianuarie 2023

Cartea de luni: „Alexa Visarion sau destinul vocației. Ecourile amintirii” – coordonatori Elena Saulea, Ștefan Anton Saulea

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Un nou volum în care se continuă selecția unor spectacole ale celebrului regizor, cu precădere din ultimele stagiuni și comentarii inedite la spectacolele anterioare.

În 2015, Elena Saulea publica volumul „Alexa Visarion sau destinul vocației”. Elena Saulea, conferențiar universitar dr la UNATC din București, era sora regizorului Alexa Visarion, dar n-a mai apucat să vadă cartea tipărită, s-a stins în 2014. Volumul masiv cuprindea informații despre întreaga activitate a regizorului, schițe de protret, slecție de interviuri și cornici din perioada 1970-2015, plus texte necenzurate din arhiva autorului.

Alexa Visarion nu mai trebuie prezentat, e un artist complex: regizor de teatru și film, scenarist, publicist, scenograf, doctor în arte, profesor honoris causa al mai multor universități de profil.

În ultimii ani, Ștefan Anton Saulea, doctor în filologie, fiul Elenei Saulea, a preluat întreaga documentare a proiectului Alexa Visarion și a conceput acest al doilea volum, care a apărut anul trecut. Și care se deschide cu un text semnat de George Banu („Carieră în lumina scenei și umbra școlii”) și cuprinde alte numeroase opinii despre activitatea regizorului și alte interviuri spumoase.

Pe coperta a patra a volumului, Octavian Saiu scrie:

„Alexa Visarion: destinul vocaţiei! Dar și vocația destinului, ceea ce în teatru, în film, înseamnă enorm. Unii artiști își croiesc un parcurs, cu greu. Alții caută să-și traseze o carieră, cu lejeritate. Toți visează să își impună o operă. Destin, însă, au puțini. Atât de puțini, încât ei – doar ei! – rămân repere de istorie în universul fragil al acestor tărâmuri ce se înrudesc grație lor. Trăiesc în ambele, fiindcă nu se pot regăsi până la capăt în niciunul. Așa, între orizonturile propriilor căutari, se apropie de absolut și de ei înșiși.
Un astfel de creator rămâne Alexa Visarion. Hăruit cu forța metaforei, mângâiat de atingerea marilor simboluri, a știut să fie la fel de original în teatru și în film, la fel de seducător în pedagogia amândurora, fiindcă în ființa lui puternică și delicată deopotrivă e acel ceva al marilor spirite. Ce anume? E greu de răspuns, fiindcă nici Ingmar Bergman, nici Andrzej Wajda sau Peter Brook nu ne pot ajuta să dezlegăm misterul.
Este, probabil, vocația destinului asumat ca paradox, ca o răsplată și ca o pedeapsă, ca un drum către bucurie și către durere, ca o cale spre împlinire și mântuire. Şi este, în mod cert, destinul vocației înțeleasă ca dar de suflet oferit tuturor celorlalți și lumii întregi.”

Elena Saulea, Ștefan Anton Saulea, coordonatori –  Alexa Visarion sau destinul vocației. Ecourile amintirii. Ediție aniversară. Editura Junimea, colecția Colocvialia. 256 pag.