27 octombrie 2021

Cartea de luni: Cântecul păsării de plajă

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Pe coperta a patra a romanului pe care îl recomandă, Marius Chivu scrie „Nu recomand romanul celor slabi de inimă!” Incitant, nu-i așa?

Un roman cu o suficientă doză de cruzime, dar e cruzimea care ne înconjoară, scoasă la suprafață și amestecată cu nostalgie; un roman scris la persoana a treia, cu o mare încărcătură autobiografică, recunoscută de autor, despre tinerii unei generații recente și despre un timp recent. „Am băgat mâna în gura păpușii și am întors-o pe dos.” – aceasta e cartea, un fel de formă de neorealism, cum au comentat mai toți criticii. Cu un presonaj principal, tătarul Ainur, orfan de mamă și neiubit de tată, foarte bine construit, devenit simbol al unei epoci și al unei zone. Acțiunea se pterece în anii 90 în carteirul constănțean Faleza Nord, o lume cu boschetari, bișnițari, bătăuși, cămătari pușcăriași.

„Dacă până atunci felul său retras de a fi, lenta sa integrare în colectivul micilor fezeniști, muțenia și lipsa de comunicare reflectau un incipit de mizantropie pe care copiii făcuseră greșeala să-l confunde cu timiditatea, din acel moment Ainur descoperi că de fapt îi plac oamenii. Oamenii care fug. Oamenii care cad. Oamenii cărora le e teamă. Frica oamenilor. Ainur descoperi în acea vară că îi place frica. Să o planteze. Să o răspândească. Să-i culeagă roadele. La numai cincisprezece ani, Ainur deveni un emisar al fricii. Un mic terorist ce făcea uz de forța explozivă a brațelor sale supradimensionate. Metamorfoza sa se petrecu cu o viteză uluitoare. Cu câteva croșee bine țintite, Ainur își sparse crisalida și își luă zborul prin noua sa viață de polenizator al terorii.”

Un roman desfășurat pe două planuri: drama lui Ainur din momentul în care descoperă că este bolnav (cancer de prostată) și reconstituirea copilăriei și tinereții sale.

Autorul, Tudor Ganea, e un foarte bun scriitor al noii generații. Născut în 1983, este arhitect și a publicat prima carte în 2016, romanul Cazemata, apărut tot la Polirom, pentru care a primit premiul „Tânărul prozator al anului 2016” în cadrul Galei Tinerilor Scriitori, premiul pentru debut al revistei Observator cultural și premiul „Nepotu’ lui Thoreau” (debut) și a fost nominalizat la Premiile Uniunii Scriitorilor (debut). A mai pubklicat apoi alte trei romane.

Marius Chivu scrie: „Țineți în mîini cel mai bun roman de pînă acum al lui Tudor Ganea, arhitectul convertit la proză care, după – iată – cinci romane publicate în tot atîția ani (unele premiate și deja traduse), își poate revendica lejer titlul de cel mai în formă tînăr romancier al momentului. Cu Cîntecul păsării de plajă, Tudor Ganea se întoarce la etosul constănțean explorat în cartea de debut și scrie un fel de Gangs of Constantza al tranziției sălbatice din anii ’90 în care diverse grupări multietnice de outcasts își dispută teritoriul și influența asupra Cartierului Faleza Nord. Amestecul de violență și poezie al confruntărilor de pe malul mării este memorabil și, pe alocuri, conferă acestui roman realist murdar o calitate aproape psihedelică. Ainur, protagonistul cu origini tătare ale cărui ascensiune și decădere le consemnează întîmplările romanului, este o figură deopotrivă admirabilă și detestabilă, temută și tragică, rar întîlnită în literatura română, căci singurătatea lui este egalată doar de cruzimea cu care-și face loc în viață și în moarte. Nu recomand romanul celor slabi de inimă!”

Tudor Ganea – Cântecul păsării de plajă. Editura Polirom. Colecția Egoproză. 222 pag.