4 februarie 2023

Cartea de luni: „Cartea nimicurilor” de Dănuț Ungureanu

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

„Aș citi odată cu tine, dar mi-e mai bine să te privesc, ghicind din gesturile, din schimbătoarele expresii ale chipului tău, la ce pagină ai ajuns, la ce întâmplare a vieții mele de după tine, ce-am simțit, ce-am trăit. Trecutul s-a trezit iar și știu ce găsești acolo. Puteam să-i zic <<Cartea Nimicurilor>>.”

Dănuţ Ungureanu este scriitor şi jurnalist. De-a lungul timpului a abordat o paletă largă de genuri, de la science fiction, publicistică, thriller, romance. „O repet mereu, ceea ce scriu pentru mine nu-mi va aduce nici avere nici glorie. Îmi provoacă însă o mare plăcere coagularea unei lumi imaginare, a cărei evoluţie stă în puterea mea, viaţa personajelor, care de la un moment dat încep să se ocupe singure de ele însele, pasajele de suspans, o descriere reuşită, finalurile. Sunt încântat când termin un text şi-l văd rotund, pe picioarele lui, capabil să transmită ceva, altcuiva decât mie. De aceea, pentru mine, scrisul (nu pentru a mă întreţine, ci fiindcă am avut o idee), e pe acelaşi palier cu alte plăceri pe care mi le ofer în viaţă: călătoriile, reuniunile cu prietenii, muzica, grădinăritul, filmul (o, da, filmul!).”

Un fel de romance este și romanul semnalat astăzi, publicat la sfârșitul anului trecut.

O femeie, Antonia, Toni, caută un bărbat care a fost iubirea ei pe când era studentă; și a poveștii de dragoste dintre ei. Pentru ea, nu fusese primul bărbat, dar prima iubire și singura. El voia să ajungă scriitor. Dar ideea unei căsătorii și a unei stabilități îl îngrozea. A forțat despărțirea și și-a continuat viața; singur sau într-un fel singur. Și-a continuat viața și  Antonia, a terminat facultatea, s-a întors în orașul natal, Giurgiu, s-a măritat, a avut două fete.În timpul acesta, Dani duce o viață de boem, două căsătorii ratate, petreceri cu nemiluita, încercarea de a scrie o carte de succes, care se lasă așteptată, multe amante. Apoi dispare. La propriu. Nimeni nu mai știe nimic despre el

Iar Toni, după douăzeci și cinci de ani, revine cu probelme în București, vrea să afle, însă nici prietenul cel mai bun al lui Dani nu știe nimic. Îi cere acestuia o listă cu femeile din viața lui Dani, le contactează, le află poveștile, aventurile sau relațiile cu bărbatul iubit cândva. Iubiri, trădări, ură, indiferență, una după alta; fiecare ar fi putut fi (sau poate va fi) un roman în parte. După o lună, soțul o găsește, izbucnește un scandal, sfârșit cu un viol.

Iar Dani urmărește de acolo de sus totul, chiar și finalul amintit.„Ai trăit de șapte ori mai mult decât cu mine cu bărbatul ăsta. Viața noastră împreună n-a fost decât un episod, o întâmplare, secvențe puse cap la cap, ca într-un film experimental. Viața ta de atunci încoace, fiind singura pe care ai trăit-o cu adevărat, nu poate fi decât cea potrivită.”

Scria Dănuț Ungureanu pe Facebook, după apariția cărții: „Ce mai e însemnat, esențial, în lumea și vremurile acestea? Adevărul dureros e că te poți desprinde de toate cele fără de care n-ai fi conceput să trăiești. Se duc pe rând, când le-a venit vremea…
Este povestea iubirii evocate de <<Cartea nimicurilor>> cu erotism duios și fascinant, dar pe alocuri nestăpânit și brutal.”

Dănuț Ungureanu – Cartea nimicurilor. Editura Tritonic, colecția Cașmir. 258 pag.