7 august 2022

Cartea de luni: „Cincizeci de ani” de Stelian Țurlea

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

„Încă mai era în vogă pe atunci – spune eroina, spre finalul cărții – un cântec grozav, îl cânta Dalida,  <<O poveste de dragoste>>, îl fredonm toată ziua, îi învățasem cuvintele, despre o iubire banală, naivă, dar adâncă, una care nu se va sfârși niciodată, care aduce zilnic bine și rele, cu seri de nelișnite și dimineți minununate. Așa m-a  simțit toată viața. Un roman ca atâtea altele, care ar putea fi al vostru.”

Editura Integral publică o nouă reeditare a unui roman de Stelian Țurlea, „Cincizeci de ani”, apărut inițial în 2013.

Un fragment de istorie românească, văzută prin destinul unei tinere care urmează o facultate în anii 50 ai secolului trecut, începe să profeseze la începutul anilor 60 și este martora unor evenimente care au marcat viața tuturor. Un roman care ar putea fi al fiecăruia dintre cei de oa anumită vârstă…

Dan C. Mihăilescu prezintă cartea: „Un destin ataşant prin curajul simplităţii şi naturaleţea cu care-şi desenează eşecurile (sentimentale, profesionale, familiale), autoacuzele de laşitate, nevinovăţia culpabilă, sau vinovăţia inocentă, depinde cum alegem să privim lucrurile. Intrarea ruşilor „eliberatori” din august’44, studenţimea bucureşteană şi revoluţia budapestană din 1956, urmată de sinistrele şedinţe de demascare; drama tatălui, degradarea şi moartea mamei; înfierea, umilinţele tatălui adoptiv, primele iluzii şi decepţii erotice; deportaţii din satele Bărăganului, interogatorii şi, mai presus de toate, cele două încercări de racolare în Securitate, cu tot alaiul de frământări şi indecizii până la înstrăinarea de sine. Totul povestit curat, nesofisticat psihologic şi nedramatizat inutil.

Plus finalul, care te rearuncă în haos.”

Stelian Țurlea este autor a treizeci și trei de romane, un volum de povestiri, unul de nonficțiune, unsprezece cărţi de publicistică, zece cărţi pentru copii şi două traduceri. A îngrijit şapte albume.

Stelian Țurlea – Cincizeci de ani. Ediția a doua. Editura Integral, colecția NOD. 164 pag.