Publicat: 2 Aprilie, 2018 - 10:38
Share

Sunt mai multe doamne cunoscute cu numele Irina Munteanu, cu meserii diferite – actriță, jurnalistă, cântăreață, politician – încât e nevoie de câteva precizări înainte de a vorbi despre cartea de astăzi. Editura care a tipărit-o nu are obiceiul să prezinte, fie și într-o notă cât de mică, biografia atorilor.

Autoarea volumului despre care discutăm astăzi are puțin peste 40 de ani, s-a născut pe lângă Botoșani, este ziaristă, a colaborat la mai multe publicații în ultimele două decenii, e un reporter foarte bun, iar unele dintre reportajele sale au fost celebre: de pildă, cel despre Simone Baulez, menajera lui Cioran care, după moartea acestuia i-a găsit manuscrisele în pivnița casei și, potrivit legii franceze, a devenit milionară în euro; sau reportajul despre Regina Magiei albe, vrăjitoarea Câmpina. Când și-a pierdut slujba de ziarist, Irina Muntenau a făcut diverse alte meserii, dar ”probabil că mi-a lipsit atât de mult activitatea de a scrie ca reporter, încât a trebuit să mă apuc de scris o carte.” A apărut romanul de față, de debut, lansat în toamna trecută, pe care autoarea însăși îl prezintă într-un interviu: ”În perioada în care nu am avut serviciu, printre alte lucruri am făcut și voluntariat alături de Team Work la Grădina Botanică, un spațiu pe care îl iubeam. Acolo, după o zi de săpat, smuls buruieni, tăiat placaj, lipit, bătut cuie, vopsit, plimbându-mă agale pe o alee am văzut o cărare ce era aproape ascunsă de ierburi. Și am avut o revelație: am văzut un cadavru pe cărare, ascuns, și am știut că acolo va începe povestea. Mai mult decât acel cadavru din imaginația mea nu aveam în acel moment, dar apoi lucrurile s-au legat, nu știu cum. Am căutat pe internet informații despre Dimitrie Brândză, întemeietorul Grădinii Botanice, și am văzut că nu se găsește mare lucru, în afară de propriile lui opere, în întregime, în format electronic pe un site gestionat de Biblioteca Metropolitană. Astfel, a apărut ideea unui al doilea fir în roman, pe lângă cel al anchetei polițiste: o tânără află că biologul a fost strămoșul ei și începe să cerceteze trecutul. Cele două fire se întâlnesc la un moment dat, evident.”

Cam acesta este romanul – cercetarea unei crime petrecute la Grădina Botanică și cercetarea vieții unui mare savant român din veacul al XIX-lea despre care nu se știe mare lucru. Un roman curat, bine scris, mai degrabă jurnalistic, cu anume lungimi, a cărui acțiune trenează (sunt multe pagini nu numai jurnalistice, ci de-a dreptul de dicționar, de enciclopedie – cu informații despre viața savantului și mai ales despre plante și denumirile lor latinești). Dar întregul se ridică peste nivelul mediu al scrierilor debutanților. Cum Irina Munteanu se declară iubitoare de romane polițiste, suntem convinși că, după acest debut, vor urma și cărți remarcabile. Ea însăși promite să continue să relateze despre cercetările comisarului Mario Cristescu.

 

Irina Munteanu - Crimă la Grădina Botanică. Editura Tritonic, colecția Mystery & thriller. 160 pag.

 

 

Topic: 

Format: