Publicat: 24 Februarie, 2020 - 00:00

Autorul spune într-un fel de prefață că volumul de față este portretul unei lumi în schimbare accelerată, dar și portretul propriu, al unui om avid să înțeleagă realitățile tulburătoare din jurul său.

În 2010 Matei Vișniec publica, la aceeași editură Polirom, un volum intitulat „Cronica ideilor tulburătoare” care se adresa în special elevilor și adolescenților, altfel spus, celor care vor trebui să găseasca soluții în următoarele trei sau patru decenii, pentru a opri cursa spre autodistrugere lansată pe planetă. Cronicile reunite atunci apăruseră anterior în România liberă și Ziarul de duminică.

La zece ani de la acel volum, Matei Vișniec revine cu o selecție de articole și eseuri social-politice și culturale. Acestea – precizează editorii - ne înfățișează portretul unei lumi în schimbare accelerată, dar și portretul unui om avid să înțeleagă realitățile tulburătoare din jurul său. Mereu cu un pas înaintea armatei de istorici, eseiști, sociologi, filozofi, politologi, jurnaliști, lumea contemporană evoluează atât de rapid, de subtil și de surprinzător, încât instrumentele cu care este studiată devin în scurt timp perimate. În această situație este necesar un efort continuu de reflecție critică pentru a înțelege ce se întâmplă și pentru a lua decizii privind viitorul. O întrebare răvășitoare traversează întreaga carte: oare va fi necesar, având în vedere mersul istoriei prezente, să se renunțe la democrație și la libertate în schimbul securității și al conservării mediului înconjurător?

Eseurile au apărut anterior, de această dată, în „România liberă”, „Jurnalul național” și „Dilema veche”; dar nu numai. Și sunt grupate în mai multe părți: Geopolitica în mișcare, Încotro se îndreaptă Franța? Călătorii, Cărți și ecouri. Luciditatea și optimismul lui Matei Vișniec răzbate din întregul volum:

„Cea de-a treia utopie în care am început să-mi investesc fantasmele sociale. și în care cred și acum, este Europa. (…) Cred şi acum că Uniunea Europeană este singura utopie care ne mai rămâne - un proiect de societate prosperă şi de convieţuire democratică având toate şansele de reuşită. Când am ajuns în Franţa, în 1987, m-a impresionat denumirea unei reviste: Socialisme ou Barbarie (Socialism sau barbarie), un titlu care sintetiza o întreagă reflecţie filozofică. Principalul ei protagonist era Cornelius Castoriadis, un marxist critic, antistalinist. Aş spune acum că pe europeni, dacă nu vor reuşi să repună în mişcare maşina europeană, îi aşteaptă la cotitură (sau la orizont) haosul şi barbaria. Uniunea Europeană este un sistem care a funcţionat, care a fascinat, care şi-a dovedit viabilitatea. A profetiza, astăzi, alte căi de evoluţie ale societăţii româneşti decât cea europeană riscă să devină un fel de joc cu focul (şi cu barbaria).”

 

 

Matei Vișniec – Cronica realităților tulburătoare (sau despre lumea contemporană în fața marilor decizii). Editura Polirom, colecția Egoproză. 500 pag.

 

Topic: 

Format: