15 august 2022

Cartea de luni: „Lună plină deasupra Vosgilor” de Cosmin Ștefan Georgescu

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Cosmin Ștefan Georgescu, s-a născut la Giurgiu, într-o familie de filologi, a ales să facă medicina, a ajuns medic de familie, dar a fost atras permanent de cam tot ce era în jur, sport, drumeții, artă, scris, cercetare. În 1015 s-a stabilit în Franța, pe Valea Loarei, unde e medic generalist.

„Sunt medic, declara într-un interviu, alin trupurile şi mă ocup de suflete. Mă dau în vânt după tot ce este frumos, dar păstrez distanţa. Scriu pentru a nu mă risipi doar în imediatul – atât de util – hipocratic”. E ușor narcisist, contul lui de Facebook e plin numai cu fotografii ale propriei persoane. A publicat destul, în România și în Franța. Cartea de față, scrisă în 2019, a apărut anul trecut.

Plină de sentințe, care seamănă cu aforismele (îi plac, de altfel, aformismele, publică mult prin reviste), gânduri care curg unul dintr-altul și nasc o poveste, povești care curg una dintr-alta, într-un flux al aminitirilor, dar și al legăturilor pe care le face mintea autorului – amintiri din copilărie, pregătiri pentru facultate, amintiri aproape erotice, iubiri efemere, întâmplări din Turul Franței, care trece prin munții Vosgi, pădurea din munții Vosgilor în care și-a găsit liniștea, luna romantică de deasupra Vosgilor, care îi amintește întâmplări cu primii astronauți, și enorm de multe altele. Ca o lungă mărturie sau confesiune.

„Am oroare de scris. Îmi răpește timpul în care aș fi putut face ceva activ. Mă desconspiră. Dar cel mai greu e că sunt dependent de el. Cum scriu, mă liniștesc.”

Cosmin Ștefan Georgescu – Lună plină deasupra Vosgilor. Editura Junimea, colecția Clocvialia. 134 pag.