Publicat: 14 Ianuarie, 2019 - 00:00

Născut în 1960, Marian Truță este un scriitor de science-fiction și fantasy. A urmat cursurile Facultății de Electronică și Telecomunicații din cadrul Politehnicii București. Din 2010 coordoneaza Revista Nautilus a Editurii Nemira. A scris numeroase articole în presa de specialitate și a tradus mai multe volume. Dintre cărțile pe care le-a semnat, amintim ”Început de anotimp ploios la Ezary” și ”Vremea renunțării”. A câștigat, de-a lungul anilor, mai multe premii, cel mai recent în 2014, Premiul Ion Hobana. Când criticul literar Mihai Iovănel scria: ”Cred că orice iubitor de literatură science-fiction din România a auzit de Marian Truță. Romanele sale, scrise în colaborare sau singur, alături de povestirile publicate în cele mai prestigioase reviste de gen din țara noastră, sunt o lectură obligatorie pentru cei ce doresc să aibă o privire de ansamblu asupra literaturii SF din România.”

Marian Truță revine cu un nou roman, la fel de captivant ca precedentele, un roman sf aflat la limita fantasticului, cu acțiunea în România, cu personaje bine conturate, pe fondul unei lumi ieșite din comun.

Eroul, numit L, ajunge, singur, noaptea, în orășelul de munte K, unde urmează să lucreze la o revistă. Coboară din tren într-un nor de abur cald răspândit de locomotiva antediluviană. Constată că nu e nimeni în jur, nici în gară, nici pe străzi, nici la pensiunea ale cărei chei le-a luat, conform înțelegerii, dintr-o casetă din gară. Are toate motivele să creadă că viața lui se inventează din acea noapte, care poate fi un moment T zero. Totul e încremenit în jur, doar în vitrinele magazinelor plasmele TV sunt aprinse, cu purici multicolori dansând pe ecrane. Ca și cum cei peste treizeci de mii de locuitori ai orășelului ar fi dispărut pe neașteptate într-un cataclism sau răpiți de cine știe ce entitate extraterestră. Dimineața, face un tur prin oraș, dar nu întâlnește pe nimeni. De pe o rampă, vede autostrada care se pierde în munți plină de automobile ciocnite, un dezastru total, dar nicio ființă umană. Doar câini. Cercetează cu atenție camerele pensiunii și o mulțime de case ori blocuri, dar nu întâlnește pe nimeni. E decis să rămână în oraș, își face un plan. Apă și alimente neperisabile găsește din belșug. Face rost și de un generator și are energie electrică în permanență. Găsește arme cu care se apără de haitele de câini. Se adaptează la noua lume, trec săptămânile și lunile. Găsește într-un depozit o mulțime de manechine, păpuși gonflabile, femei și bărbați, pe care le răspândește prin tot orașul, să dea impresia că sunt locuitori. Cu două dintre manechinele femei face dragoste. Dar ”viermele nebuniei nu mușcase din el”. Își face un jurnal. Se proclamă ”Conducător cu puteri absolute” în fața manechinelor cărora le ține discursuri.

Într-o zi, după o ploaie, descoperă o urmă de pantof și-l caută pe ”intrus”, care se arată a fi o femeie. Trimisă ”să-l salveze”. ”Am intrat în mintea ta și am văzut tot – îi spune ea. Știu tot ce ai făcut, știu cum ai colindat orașul, cum te-ai jucat cu manechinele, cum ți-ai fortificat pensiunea, știu de conversația ta cu Ursul Leneș. Totul e la nivel simbolic, în mintea ta.(…) Ai ajuns să simulezi lumea. Lumea pe care o vezi și crezi că este reală interferează într-un mod nefast cu adevărata lume.”

L. se luptă cu femeia intrusă, încearcă s-o împuște. Scapă amândoi. Decide să plece din oraș. ”Tot ce mai rămâne din lume e amintirea ei” își zice L, intrând în tunelul care părăsește orașul și pătrunde în munți. ”Ce va fi fost mai departe, ce s-a ales de el, ce s-a găsit dincolo de munte nu vom ști și nu vom afla, probabil, niciodată. Pentru că, odată intrat în galerie, odată ce primul cot l-a ascuns vederii, lumea lui din urmă a dispărut. A dispărut orașul K, au dispărut munții, văile. Am dispărut și eu, povestitorul acestor minunate întâmplări, ai dispărut și tu, cititorului. Ca și când niciodată nu ar”

Stranie carte, la finalul căreia nu știi dacă eroul s-a jucat cu mintea noastră. Sau autorul. Poate nici nu e bine să știm.

 

Marian Truță – Omul care s-a jucat cu lumea. Editura Tritonic, colecția LIT. 142 pag.

 

Topic: 

Format: