27 octombrie 2021

Cartea de luni: Piano Man în casa războiului

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Pentru cei care nu știu cine este (sunt suficient de mulți în cazul fiecărui autor!), Cătălin Gomboș , născut în 1977, este un jurnalist și corespondent de război prezent de mai multe ori în Irak și Afghanistan, între 2003 și 2008. Interesul său pentru Orientul Mijlociu este mai vechi, în perioada 1993 – 1997 a locuit și a studiat în regiune. Este absolvent al Facultății de Științe Politice a Universității București și are un master la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității București, cu specializarea “Orientul Mijlociu – Limbi și culturi în contact”. A obținut mai multe premii și distincții, între care “Tânărul jurnalist al anului 2008”, acordat de Freedom House Romania, pentru reportaj scris, și Premiul Asociației Euro-Atlantice “Manfred Woerner” pentru corespondențe de război.

Cartea pe care o semnalăm astăzi e urmarea prezenței sale în cele două țări, în calitate de corespondent de război. „Întâmplările din această carte s-au petrecut în perioada 32003-2008, când m-am aflat, în total, vreo 16 luni în zone de conflict. În mare parte, textele au fost scrise spre finalul acestui interval – pe atunci totul încă îmi era proaspăt în minte și, în plus, aveam și însemnările pe care le făcusem pe teren. Nu mi-am propus să scriu o carte despre război, ci una despre acea parte din zonele de conflict und eoamenii sunt, parcă, mai direcți, prieteniile, mai trainice, iar poveștile au mai multă substanță și profunzime. Cred că arezultat o înșiruire de instantanee, de schițe ale unor oameni, locuri și ăntâmplări. În lumea engelză există un cuvânt foar te bun pentru a descrie așa ceva: glimpses. Mi-ar fi fost imposibil să ofer o imagine completă, pentru că ar trebui combinate nenumărate experiențe și perspective ale particpanților la evenimente. Cel mult, povestirile mele pot să sugereze o lume în felul în care o fac – într-un alt registru și cu mult mai mult talent – unele melodii de genul <<The Weight>> a celor de la The Band, ori <<Piano Man>>, a lui Billy Joel.”

Scriu editorii: „Pe baza bogatei sale experiențe în spațiul arab, Cătălin Gomboș a scris o carte care evocă lumea gazetarilor occidentali, freelanceri sau angajați ai celor mai importante agenții de presă – ziariști, fotografi, cameramani, lucrători ai organizațiilor neguvernamentale. În afara consemnărilor pline de emoție și de suspans, cartea conține și zeci de pagini de analiză de mare finețe despre complicatul univers politic local, cu conflictele lui seculare dintre șiiți și sunniți, despre afirmarea mișcărilor religioase și laice și a terorismului, despre fenomenul Primăverii Arabe. Foarte interesante pentru cititorul român sunt și paginile referitoare la contribuția armatei române în conflictele din Irak și Afganistan. De altfel, autorul s-a deplasat în câteva misiuni împreună cu soldații români. (…)

<<Piano Man în Casa Războiului. Însemnări din Irak și Afganistan>> plasează presa românească în compania selectă a mass-media preocupate de conflictele recente din lumea întreagă care au influențat mersul istoriei, iar pe Cătălin Gomboș în rândurile unei adevărate elite a gazetarilor care nu doar că au relatat știri importante din zone de conflict, dar au și supraviețuit și și-au așternut pe hârtie impresiile.”

Cătălin Gomboș – Piano Man în casa războiului. Însemnări din Irak și Afganistan. Prefață de Marian Voicu. Editura Corint Istorie. 170 pag.