31 ianuarie 2023

Cartea de luni: „Rodii, orhidee, mirodenii” de Marius Concita

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Un roman excelent pentru o telenovelă cu aproape toate ingredientele genului: lume interlopă care nu ține cont de nimic pentru a face rost de bani, îmbogățiri peste noapte, iubiri și trădări, crime și pușcărie, femei frumoase și infidele, aspirații retezate brutal, violență. Cam toate acestea au fost prezente și în precedentele romane ale lui Maris Concita, un scriitor despre care probabil puțini au auzit, născut în 1982, la Turnul Măgurele, profesor de geografie și redactor la o revistă din provincie, care publicat până acum numai la Editura Integral alte patru romane –  „Închisoarea vieţii”,  „Prizonierii destinului”, „Ochii întunericului”,  „Trofeele morţii”, o parte dintre ele fiind continuarea romanelor anterioare, prin urmare un fel de serie. Cărți care, ca și aceasta pe care o semnalăm, ar putea sta sub semnul unei fraze din cel mai recent roman-telenovelă: „Nu te poți îndoi de existența iadului, fiindcă trăiești în el.”

Un fost pilot de vânătoare își pierde soția și copiii într-un accident de mașină, cel vinovat, fiul unui potentat plin de bani și relații, scapă nepedepsit, pilotul intrat în depresie și îndepărat de la manșă îl împușcă pe cel care îi distrusese familia, e condamnat la douăzeci de ani de închisoare, din care face zece. După eliberare, lucrează în construcții, este prezentat de foști prieteni de pușcărie unui bătrân care conducea o rețea internațională de trafic de droguri, în căutarea unui pilot experimentat care să le conducă un avion pentru noi operațiuni și începe o altă viață, palpitantă și plină de surprize. Lume interlopă, crime, polițiști, trafic internațional între București, Amsterdam și Marrakech (drogurile ajung să fie transportate în cutii cu mirodenii), afaceriști chinezi și prinți marocani, travestiți, femei frumoase, multe crime, legi implacabile ale traficului (nu poți ieși, odată implicat în afaceri, decît cu picioarele înainte), toate ingredientele unei telenovele și chiar ale unui thriller.

O casă de producție poate ar fi încântată să preia drepturile de ecranizare.

Marisu Concita declara: „Cred că un scriitor este cu adevărat talentat, atunci când dincolo de cuvinte, reuşeşte să transmită senzaţii intense, stări, şi să-şi emoţioneze cititorii. Dacă expui doar ochilor o poveste şi nu reuşeşti să atingi sufletul, e în zadar. Sunt un visător ce încearcă să se bucure de lucrurile simple, printre vitrine strălucitoare, reclame luminoase şi oameni conectaţi la priză. Într-o lume a sufletelor moarte, în care cumpărăm inimi din rafturi de magazin şi căutăm fericirea în ecranul unui bancomat, avem nevoie, mai mult ca oricând, de iubire, sensibilitate şi umanitate.”

Marius Concita – Rodii, orhidee, mirodenii. Editura Integral. 262 pag.