Publicat: 3 August, 2020 - 00:00
Share

Vorel Dianu s-a născut în 1944, a urmat Facultatea de Filologie a Universității din București, a fost profesor de limba română într-un sat, apoi în Slatina. A debutat cu poezie în 1970 și cu proză în 1971. A publicat destul de mult, mai ales proză scurtă și romane.

În romanul de față, cum sugerează și titlul, personajele sunt seniori, adică pensionari - un cuplu, Alexandru și Caterina Cezianu, prezentat într-o succesiune de întâmplări banale (un vag motiv pentru care unii cititori ar putea să nu fie atrași de roman). Dar Viorel Dianu are o mare calitate – urmărește cu voluptate banalitatea zilelor. Cum Alexandru Cezianu are vocație de scriitor, se apucă să scrie despre aceste banalități. O carte care se va chema „Polifoniile senectuții”. Despre scrierea cărții discută cu consoarta sa („Alexandru asculta, asculta… Trăia clipe de grație. Se rosteau, desigur, și cuvinte mari, dar ele consumau cu contextul. Ceea ce îl copleșea însă era prietenia pe care i-o manifestau acești oameni”). Reușește să scrie romanul și să-l lanseze, unde mulți prieteni, scriitori, cunoștințe vor vorbi despre el: „Romanul transfigurează vârsta bătrâneții cu pregnanță și mulți se vor recunoaște în situații narate.” „Polifoniile senectuții e o carte a vârstei serenisime, care nu-i preocupă îndeobște pe scriitorii de astăzi, considerându-se că tinerețea și maturitatea, ca vârste plenare, susțin o acțiune mai dinamică și trebuie să prevaleze. Bătrânețea e contemplativă, corect. Tinerețea și maturitatea sunt frumoase, dar senectutea e bogată, fiindcă a acumulat tot prisosul vieții. Și e generoasă. La bătrânețe nu mai ai nevoie de nimic, dăruiești totul”. ” Alexandru Cezianu detectează și descrie toate fațetele bătrâneții și le preschimbă în podoabe rare. Romanul e polifonic, un roman care rămâne.” Alexandru Cezianu „asculta, asculta… și trăia clipe de grație.”

Probabil Viorel Dianu a gândit că așa se va vorbi și despre romanul său. Și foarte probabil, mulți scriitori gândesc la fel despre cărțile lor. 

 

Viorel Dianu – Seniorul. Editura Junimea, colecția Ficțiune și infanterie. 241 pag.

 

 

 

 

Topic: 

Format: