31 ianuarie 2023

Cartea de luni: „Sevraj” de Liviu Surugiu

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Într-o notă finală, autorul mulțmește mai multor persoane, între care și lui Michael Haulica, „primul care a citit această carte și care mi-a spus: <<Liviu, e un roman noir al naibii de bun>>”.

Născut în 1969 la Roșiorii de Vede, Ligiu Surgiu n-a publicat multe volume, dar a început să scrie foarte devreme, povestiri științifico-fantastice cu deosebire, care i-au apărut prin reviste după 1995. A primit nu mai puțin de 14 premii pentru proza sa science fiction; patru dintre premii au fost în Franța și Statele Unite ale Americii.

Cu luni în urmă am semnalat în această rubrică un volum de povestiri, apărut, la aceeași editură Polirom, un amestec de realism și fantastic. Subliniam atunci că două sunt chiar reprezentative: „Neostalgia”, un amestec de autobiografie și nonficțiune, foarte dezinvolt și captivant, și „Fata de pe Drumul Mătăsii”, o istorie a lumii văzută/petrecut la începtul mileniului, în care se înșiruie, nu în ordine cronologică, toate descoperirle ultimului veac și și jumătate.

Acțiunea romanului pe care îl semnalăm azi (unul „noir” – și autorul are o notă finală despre ce înțelege printr-un asemenea roman) se petrece în Bucureștii în care un detectiv particular se simte ca pe un platou de filmare. Adică – viață intensă de noapte, crime, corupție („cât privește numărul cazurilor de corupție, depășeam Los Angelesul cu ochii închiși, mai ales că, spre deosebire de politicienii altor țări, ai noștri nu ridicau pretenții mari”). Un detectiv particular acceptă o misiune imposibilă, să fure niște moaște celebre, care par a fi ale unui extraterestru, un număr imens de indivizi vor să-l împiedice și, surprinzător chiar pentru el, în desfășurarea lucurilor intră în sevrej, adică se îndrăgostește iremediabil de comanditară. ”Sevraj cauzat de iubire. N-am trecut nicodată prin așa ceva.”

Scriu editorii: „Imaginați-vă că Sam Spade și Philip Marlowe intră în cafeneaua lui Rick din Casablanca și-i spun: <<Rick, hai cu noi să găsim șoimul maltez!>>. Așa ar putea începe Sevraj, o carte care îl are ca prota­gonist pe Paul Coriolan, un detectiv sărac și lipsit de perspective. Fără clienți de ceva vreme și lâncezind într-o atmosferă anostă, primește pe neașteptate un telefon care îi va schimba viața. Povestea clientului pare plauzibilă, iar onorariul consistent, astfel încât Paul acceptă misiunea de a fura un obiect mistic. Totul pare să meargă conform planului, însă detectivului i se cam încurcă socotelile atunci când înțelege că nu i s-a spus întregul adevăr. Totuși, ceea ce îl împinge în abis nu e doar asta. Paul își dă seama prea târziu că altceva l-a atras în tot acest hățiș… Un roman care se citește cu sufletul la gură, pe parcursul căruia provocările pândesc la tot pasul.”

Totul e scris dezinvolt, fără încrâncenare, cu umor, crimele, câte există (pentru că trebuie să existe) nu copleșesc și nici nu obsedează cititorul, ai în permanență impresia unui joc, urmărit cu inteligență.

Liviu Surugiu – Sevraj. Roman noir. Editura Polirom. 220 pag.

image description