Publicat: 21 Septembrie, 2020 - 00:00
Share

Autor: 

Publicat: 23 Octombrie, 2016 - 18:34

Greta Garbo a trăit 85 de ani. S-a retras în plină glorie, la 36 de ani, după ce făcuse 28 de filme. Și-a dorit să rămână anonimă până la sfârșitul vieții, adică aproape o jumătate de secol! A fost o anomalie, s-a spus. „Vreau doar să fiu singură” – erau vorbele ei mereu citate. Călătorea sub nume false. Se deghiza. Se îmbrăca simplu, nu purta bijuterii impresionante. A avut iubiți, dar s-a spus și că ar fi bisexuală. Nu se distingea prin prezență mentală, avea geniu doar în fața camerei de filmat.

„A făcut doar șapte ani de școală. Unii biografi au scris că era o elevă silitoare, supusă, studioasă, lipsind în total de la școală doar puțin peste două săptămâni, când a fost bolnavă. Când muncea la grădină aranja să se ducă mai puțin la școală. Alți biografi au scris că nu‑i plăcea școala, îi plăcea teatrul și frecventa teatrul de amatori împreună cu unii prieteni sau punea în scenă reprezentații cu fratele și sora ei. Își dorea să devină actriță. A abandonat școala la 13 ani, pentru că tatăl ei a murit, la doar 47 de ani, și familia a rămas fără mijloace de supraviețuire.”

Retragerea din lume nu a însemnat, însă, și ieșirea ei din atenția presei. „Este adevărat că jurnaliștii erau mereu pe urmele ei. Se scotocea în pubelele de lângă locuința ei, teleobiectivele erau ațintite spre ferestrele ei, iar fidelei ei menajere i s-au propus sume mari ca să trădeze secrete din viața Divinei”.

„Și în vremea când juca în filme, și după ce s-a retras, știa foarte bine că devenise un mit, o legendă. Ciudat este că tăcerea ei nu i-a descurajat pe oameni, care și-au păstrat curiozitatea față de ea nu numai ca actriță, ci și ca persoană. Greta Garbo n-a pierit. Dimpotrivă, s-a scris mult despre ea, ziarele au comentat scandalurile privind moștenirea ei, faptul că au apărut false rude cu pretenții, s-a scris și despre numeroasele licitații la care s-au vândut colecția ei de tablouri, obiecte de artă sau obiecte personale.”

Există 40 de site-uri referitoare la Greta Garbo în prezent, numeroase biografii și filme documentare.

Scriu ediorii: „Astăzi, când celebritatea este considerată ca fiind echivalentă cu succesul în viață, cine mai vrea să fie anonim? Oamenii își postează opiniile și fotografiile pe rețelele de socializare, în speranța că le vor vedea cât mai mulți și că vor ajunge astfel vedete, chiar dacă la nivel micro. Când o asemenea mentalitate devine dominantă, o atitudine ca a Gretei Garbo poate părea de neînțeles. Artista care strălucea pe ecrane în anii 1920-1930 era renumită pentru insistența cu care își apăra viața privată de indiscreția jurnaliștilor și a fanilor: nu dădea interviuri și nici autografe, nu participa la premierele filmelor sale, nu permitea să fie fotografiată pe stradă. Intrigată de personalitatea ei, Aurora Liiceanu face o analiză a fenomenului celebrității, de la imaginea pe care vedetele aleg să o prezinte publicului până la avantajele materiale și costurile psihologice ale faimei.”

Concluzia: „O lume fără legende ar fi o lume anostă. Anonimatul naște legende.”

Ca să ilustreze și mai bine acest sindrom, psihologul Aurora Liicenau recurge și la alt exemplu – al celebrului criminal Jack Spintecătorul,

Al cărui chip nu este cunoscut. La Jack Spintecătorul ajunge și prin articolele din 1928 ale lui Robert Desnos, un mare poet suprarealist puțin cunoscut, din păcate, cu câteva versuri celebre, mort la ieșirea dintr-un lagăr nazist.

O carte plină de invățătură, care se citește extrem de ușor, ca tot ce a publicat Aurora Liiceanu și care captivează.

 

Aurora Liiceanu - Sindromul Greta Garbo. Despre celebritate și anonimat. Editura Polirom. 204 pag.

 

Topic: 

Format: