Publicat: 22 Iulie, 2019 - 08:16

Deși s-a tradus mult, sunt convins că romanele lui Vladimir Nabokov sunt puțin cunoscute la noi, în afara celebrei „Lolita”; și încă și mai puțin cunoscută este viața sa persoanlă. Noua carte a psihologului Aurora Liiceanu îndreaptă lucrurile și dezvăluie surprize.

Editori spun, de altfel: „Despre cărțile lui Vladimir Nabokov, unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului XX, s-a scris mult. Dar și viața lui personală i-a preocupat pe cercetători: provenind dintr-o familie aristocratică, a părăsit Rusia natală de teama bolșevicilor și a locuit în Germania, Franța și Statele Unite înainte să se stabilească definitiv în Elveția. Datorită personalității charismatice, a avut foarte mulți admiratori. Și iubite. Cu toate acestea, a rămas alături de Vera, cea care i-a fost soție timp de 52 de ani. Cei interesati de viața lor de familie au la dispoziție numeroasele interviuri ale lui Vladimir, scrisorile sale către Vera, însă nu și vocea Verei. Vera a stat mereu în umbra soțului ei, și-a distrus scrisorile destinate acestuia și a păstrat o tăcere totală în privința relației lor. Ca femeie, ea pare că nu exista în acest cuplu... Incercând să înțeleagă ce anume i-a făcut să rămână împreună atâta timp, Aurora Liiceanu analizează, pe lângă operele lui Vladimir Nabokov, articole și cărți despre cei doi, dar și mărturiile fiului lor, Dmitri. Vladimir s-a îndrăgostit de mai multe femei. Despre unele iubiri a scris, pe altele le-a amintit în treacăt ca fiind simple aventuri neimportante. Vera i le-a tolerat pe toate și l-a susținut întotdeauna necondiționat. De ce? Un răspuns, spune Aurora Liiceanu, ar putea fi personalitatile lor atât de diferite: el, traversând cu usurință granița dintre imaginație și real, ea, puternic ancorată în realitate, complet dedicată proiectului său de viață, acela de a-și ajuta sotul să devină celebru.”

Cartea Aurorei Liiceanu descrie, firește, și personalitatea complexă, neobișnuită, a scriitorului, dar accentul este pus pe descoperirea Verei, cea care a stat 52 de ani lângă Nabokov, dar a distrus toate scrisorile pe care i le trimisese lui, ca nimeni să nu mai afle cum va fi gândit. De aici a pornit și misterul legat de personalitatea Verei  și a unei căsnicii atât de lipsite de detalii privind intimitatea. Vera i-a tolerat lui Nabokov halucinațiile erotice pentru că îi unea prea multe: copilăriile asemănătoare, gusturile asemănătoare, cărțile favorite – „tu și cu mine suntem așa de speciali”. Viața lor de cuplu a fost o enigmă. Vera controla tot ce ținea de viața lui Nabukov: scrisul, relația cu editurile, contractele de publicare, situația financiară, timpul liber, plimbările, viața publică și personală. Îi scria chiar și scrisorile.

Concluzia: „Vladimir putea să traverseze graniţa dintre imaginar şi real şi să trăiască imaginarul ca real, trecând cu uşurinţă dintr-o lume în alta. Mintea lui avea o structură hibridă, în care imagi­naţia şi realitatea nu erau despărţite. Acest lucru l-a înţeles prea bine Vera, care a considerat că tocmai această particularitate psihologică a lui Vladimir era cheia talentului lui şi a faptului că ştia atât de bine diferite limbi străine, dar gândea în imagini. Intere­sant este că cel mai bun biograf al lui Vladimir nu a înţeles de ce atunci când Vera a negat relaţia amoroasă a lui Vladimir cu Irina a spus că totul este o <<halucinaţie>>. Şi totuşi, în mărturisirile lui Vladimir despre o iubire din tinereţe găsim că s-a întâmplat ca <<ţesătura imagi­naţiei să se sfâşie>> şi el <<să guste realitatea>>.

Vera, în schimb, era cantonată în realitate, în viaţa reală, lucru vizibil în talentul ei organizatoric, apetitul pentru precizie şi ordine, pragmatism, simţul realist al timpului, planificarea timpului. Avea, desigur, şi ea amintiri şi cu siguranţă ele îi reveneau, dar nu i se răsturna în cap găleata trecutului pentru a înlocui prezentul, aşa cum i se întâmpla lui Vladimir. Relaţia lor a fost atât de trainică pentru că sfoara care-i lega se putea rupe, însă un fir puternic, determinant o facea să nu cedeze la eroziunea timpului, s-o facă rezistentă.”

 

Aurora Liiceanu - Tânăra cu părul alb. Misterul Nabokov. Editura Polirom. Seria de autor Aurora Liicenau. 256 pag.

 

 

Topic: 

Format: