25 mai 2022

Cartea de luni: „Translucid” de Ligia Pârvulescu

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Mai întâi, câteva informații esențiale despre carte și autor. Ligia Pârvulescu era cunoscută, până la acest roman, ca poetă, a debutat în 2014 cu un volum de versuri. A participat anul trecut, cu cartea pe care o semnalăm acum, la concursul de manuscrise „Primul roman”, organizat de Editura Litera. Un roman ales câștigător dintre șaptezeci de manuscrise selectate de un juriu extrem de exigent, condus de Doina Ruști.

Un roman despre care autoarea a vorbit în mai multe interviuri, precizând că este unul în care cititorul „ar recunoaște lucruri din realitatea imediată, deși acțiunea se petrece la câțiva ani după perioada Covid. O studentă are o aventură de o noapte în Regie, urmată de un avort. De aici, lucrurile însă merg pe o altă direcție decât cea obișnuită, această traumă se extinde și ajunge să contamineze întreg universul. Se trece într-o distopie. Și cu toate astea sunt lucruri recognoscibile, deși registrul este fantastic. Romanul ajunge să atingă multe subiecte de actualitate. Și cred că orice gen de cititor poate găsi în el elemente, fapte, gânduri sau stări cu care să se identifice, cu care să rezoneze. La baza întregii cărți stă ideea de creație, de creator, e o poveste în care arta este o valoare supremă, mai presus de bine și de rău, de urâțenie și frumusețe. Pentru că, în ciuda ororilor lumii, arta și frumusețea sunt valori absolute, perene și spre care se îndreaptă gândul oricărui om în cele mai grele sau în cele mai frumoase momente ale vieții. Romanul este o călătorie pe multe planuri, cu multe sensuri.”

Ligia Pârvulescu mai preciza: „Pentru mine scrisul este o formă de actorie. Intru în pielea unui personaj și scriu din acea perspectivă, cu acea psihologie. Exact ca un actor care interpretează un rol și care trebuie să se identifice cu personajul pentru a putea să joace bine rolul respectiv. Cred că un scriitor e asemănător unui actor, pe scenă chiar devine altcineva, devine personajul respectiv. Iar când spectacolul s-a terminat, se demachiază, intră în hainele lui obișnuite și experimentează în mod direct realitatea imediată – rudele, prietenii, întâmplările lui, nu ale personajului pe care tocmai l-a interpretat. Pentru că un scriitor este și el un om obișnuit.”

Romanul Translucid este o distopie. Ligia Pârvulescu a creat un univers fantastic în care personajele sunt împărțite în intelectuali (închiși în lagăre) și pozitiviști (trăind liberi în decadență); mai apar apoi metaliștii, care-i suprimă pe toți. În această lume, dominată de Noua Mișcare Spirituală (NMS), este periculos să gândești altfel, să vorbești intelectual, pentru că poți fi reclamat la Poliția Psihiatrică. Există și un Noul Centru Vechi Pozitivist unde desfrânarea și criminalitatea nu are limite. Cărțile sunt interzise, unul dintre personaje le strînge în frigider, dacă va fi prins, va fi deportat. Toate personajele călătoresc prin vis și meditație în alte lumi, halucinante, care devin noua realitate. Toate pornesc de la o incapacitate pe care nu ne-o recunoaștem. „Ce folos, ca intelectual, să citești atât și să ai atâtea idei bune, dacă spiritual nu ești suficient de dezvoltat încât să poți să le și aplici? Să te privești în oglindă, să-ți vezi cu cea mai crudă sinceritate defectele și să pui mâna să lucrezi la propria schimbare?”

„Viziunea fragmentaristă, deschiderile lirice și observația, uneori brutală – ține să precizeze Doina Ruști -, servesc unui demers epic inteligent, matur și manipulativ.Partea cea mai puternică a cărții este fără doar și poate construcția.”

Un roman atipic, construit pe mai multe etaje; cu personaje care se influențează într-atât unele pe altele, încât se întrepătrund, trec dintr-unul într-altul; un roman care pare să spună că esența vieții este să comunicăm și să fim împreună și dacă nu reușim, ne pierdem; un roman în care poezia are un rol covârșitor. Cu un defect, după umila noastră părere, major: e prea stufos, are multe lungimi, de la un moment încolo, încât e posibil ca pe unii cititori să-i piardă. Sper să nu se întâmple.

Dar un remarcabil debut.

Ligia Pârvulescu – Translucid. Prefață de Doina Ruști. Editura Litera, colecția Biblioteca de proză conteporană. 495 pag.