Publicat: 11 Noiembrie, 2019 - 00:00
Share

Livia Ioana Retea este practic necunoscută celor mai mulți cititori. Are doar 18 ani, este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național Ferdinand I din Bacău. A vrut să se facă scriitoare, a început să scrie, participând la cenaclul liceului, susține că are un scriitor preferat, Dostoievski, vrea să studieze Psihologia. Suficient pentru a te apuca de scris? Crede că da, deși pentru un subiect consistent, personaje convingătoare și scriitură de calitate e nevoie de experiență de viață, pe care, inevitabil, tânăra adolescentă nu le are.

Autoarea se transpune într-un personaj numit Cezar Petrescu, un adolescent cu un frate, Camil, o iubită, Anastasia, dar cu grave probleme de relaționare cu toți cei din jur. Un accident cumplit îl duce în comă timp de o lună, perioadă în care are viziunea unui înger (femeie) care îl îndrumă și-l ajută să se cunoască pe sine. Când își revine, e un om matur și total schimbat. Până atunci își amintește diverse evenimente prin care a trecut.

Scriu editorii: „Cezar se trezește într-o altă lume, unde viitorul reprezintă doar o incertitudine amară. Trăind ca martor în filmul vieții sale, el conștientizează că toată existența i-a fost marcată de demoni care i-au răpus umanitatea. Cu ajutorul unui tovarăș de suferință, acesta vede felul în care și-a consumat viața. Astfel, Cezar devine supraomul, care trece dincolo de moarte și de întunericul oferit de ea. <<Unii demoni din noi>> este un roman al regăsirii și al iertării, unde viața, prietenii și iubirea pot fi doar niște aparențe înșelătoare.”

Există și părți pline de filosofie, ca în Postscripturm: „Alegerile te definesc. Poți fi ce vrei atâta timp cât îi deranjezi pe alții. Alege frumos și vei avea o viață pe măsură! Nimic nu este întâmplător. Greșește și învață din grețeli. În fața tututor răutăților care ți se vor face, să rămâi cu fruntea semeață. Nu te lăsa spălat pe creier de demagogi! Omul are multe în sânge; poate avea și demagogia. Ochii sunt în stare să te înșele în cel mai cumplit mod; tu ascultă-ți inima. Nu îți coborî ochii în pământ, întotdeauna să îți dorești să îi înalți spre cer.”

Mai sunt multe alte naivități. eroi care țin să se grozăvească cu cultura lor – citesc și comentează Kant (în adolescență!), știu pictura lui Van Gogh (discută despre Noaptea înstelată) ș.a. Cam prea mult…

Dar la una dintre lansări s-a spus că romanul poate fi o bună lecție de relaționare și între părinți și adolescenți.  

 

 

Livia Ioana Retea – Unii demoni din noi. Editura Datagroup. 236 pag.

 

 

Topic: 

Format: