Publicat: 8 Ianuarie, 2018 - 00:00
Share

Autor: 

Publicat: 23 Octombrie, 2016 - 18:34

De la început, să scap de lucrurile neplăcute. Prezint azi o carte cu un titlu insipid, chiar stupid și o copertă de-a dreptul neprietenoasă cu subiectul care poate îndepărta un cititor pretențios (editorul mă contrazice și vrea să mă convingă de aprecierile librarilor; e posibil). Cel puțin cu autorul acestor rânduri s-a întâmplat astfel, nu m-am atins de carte mai bine de o jumătate de an, din motivele menționate, convins că voi da nas în nas cu o prostie cum se publică cu nemiluita. Surpriză! Zeii ar trebui îmăpușcați e o carte bună. Să trecem acum la analiza obișnuită.

Aurel Cărășel este un scriitor, jurnalist, promotor cultural, în vârstă de aproape șaizeci de ani, fondator al Academiei de vară Atlantykron (1990). E cunoscut cu deosebire între iubitorii genului science-fiction, încă din 1980, a publicat mai multe volume pentru care a și obținut premii. Este atât de implicat în acest gen literar, încât a realizat și un dicționar de autori SF și o istorie tematică a literaturii SF. În ultimii ani, Aurel Cărășel a insistat să publice și în alte genuri și s-a remarcat printr-o serie de trei thrilleruri care îl au în centru pe detectivul particular Walther Funch – Moartea ca o cocotă de lux, Mafia InterPol și Zeii ar trebui împușcați.

Cine este acest Walther Funch, german la origine, care mai are cel puțin încă un nume, Arnold Gruber? Vreme de trei generații, toți din familia sa au fost funcționari în polițiile locale din Austria, Germania și Luxemburg, dar Walter a reușit să urce o treaptă peste ei și să lucreze în Interpol. Apoi a fost pensionat, ”așa se întâmpla mereu cu cei mai buni, erau pensionați pentru a lăsa locul celor mai puțin buni”. ”Stătusem câteva luni degeaba și mâncasem din pensie, dar lipsa de adrenalină era mai rea decât o curvă bătrână, prea băută ca să mai reacționeze la propuneri indecente, așa că hotărâsem să întreprind ceva; dar tot ce-mi trecea prin minte sau fusese deja încercat sau prezenta un grad prea mic de interes, așa că m-am decis să deschid un birou de detectivi amatori. Și pentru că în Germania se găsea câte unul pe fiecare stradă, m-am orientat către o zonă… mai rurală. Am ales Olanda.” Walther Funch era bun în meseria sa, iute la mânie, cu inițiativă. Un bărbat nu prea arătos, cocoșat, puternic, inteligent, cum se cere unui detectiv. După cum se prezenta singur, era și un cititor pasionat de romane polițiste. Walther Funch intră – ca și în precedentele două romane - în tot felul de aventuri pline de mister și suspans, aventuri duse acum la extrem.

Romanul de față e o poveste palpitantă, extrem de încâlcită, în sensul bun, cu uimitor de multe desfășurări surprinzătoare, care se petrece la Rotterdam, dar și în Belgia și la Paris, care implică mai multe organizații suprastatale și organizații criminale, între care și faimoasele Triade chinezești. Walther Funch este angajat să găsească un agat numit ”Cascada sângerie”, furat în urmă cu un secol, dar și trei paleobacterii care fuseseră cauza reală a gripei spaniole din timpul primului război mondial, își provocaseră apoi un somn mutagen, dar erau oricând capabile să producă alte catastrofe, dacă ajungeau pe mâinile unor criminali. N-o să povestim acțiunea care curge șnur, cu arestări și evadări spectaculoase, asasinate, surprize și răsturnări de situație la tot pasul. Dar nu se poate să nu spunem că e un roman bine scris, ironic și autoironic, cu personaje foarte bine conturate și că, până la urmă, până și eroii negativi devin simpatici.

 

Aurel Cărășel - Zeii ar trebui împușcați. Al treilea roman din seria Walther Funch. Editura Tritonic, colecția Mystery & thriller. 356 pag.

 

Topic: 

Format: