29 noiembrie 2021

Cartea de marți – cartea pentru copii și tineri: A fost odată ca niciodată

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

„De mic mă răsfăț cu poveștile. O fi fost norocul meu să am o mamă și un tată pricepuți să culce copiii şoptindu-le la ureche aventuri nemaiauzite cu oameni şi cu animale, cu oameni animale şi cu animale umane, ba chiar şi din cele care nu erau nici cu oameni, nici cu animale, ci cu Luna şi Soarele, cu obiectele de prin casă şi de dinafara casei, cu vişini şi caişi, cu de toate, într-un belşug al imaginaţiei… Poate de aceea am rămas pentru totdeauna prizonier de bună voie în lumea basmului și a feeriei. Și poate tot din cauza asta am devenit, în felul meu, un soi de expert al artei povestitului așa cum o practică alții, pe care mi-e destul să-i aud o clipă ca să știu ce se înfiripă din vocile lor.”

Vorbele acestea le-a scris, la începutul cărții, prefațatorul, Ovidiu Pecica, el însuși nu doar istoric notabil, ci și scriitor îndrăgit și povestitor remarcabil.

Dar le-ar fi putut scrie și autoarea volumului pe care-l semnalăm, în primele momente am fost convins că ea o face, mi-o imaginam vorbind. Altfel e greu de explicat arta povestitului ei.

Continuă prefațatorul: „Poveștile Andreei nu sunt dintre cele care presară gheață pe inimi. Dimpottrivă, ele vi ca să rânduiască un pic de dreptate în lumea, altminteri palpitantă și plină de provocări viforoare, a eroilor.”

Sunt cu totul cinci povești admirabile, ilustrate cu mare măiestrie. Citiți-le copiilor sau, mai degrabă, îndemnați-i pe ei să le citească. O încântare.

Andrea Hedeș s-a născut în 1977 la Dej, județul Cluj, este licențiată în Studii Culturale (Facultatea de Istorie a UBB Cluj-Napoca), a publicat poezie, proză scurtă, povești, cronici literare, a obținut numeroase premii literare și a fondat și conduce Editura Neuma.

Andrea H. Hedeș – A fost odată ca niciodată, Cuvânt  înainte de Ovidiu Pecican.  Ilustrații de Miruna Drăghici. Editura Neuma, colecția PUCK. 71 de pag.