Publicat: 19 Noiembrie, 2019 - 00:00
Share

Geraldine McCaughrean este unul dintre cei mai îndrăgiți autori de literatură pentru copii. A câștigat Medalia Carnegie, de trei ori Premiul Whitbread pentru cărți pentru copii, de patru ori bronzul la Premiul Smarties și încă multe alte premii. Cartea de față a apărut anul trecut.

Acțiunea se petrec cu secole în urmă. 1727. Ca în fiecare an, în miezul verii, Quill și prietenii săi sunt duși pe Stânca Războinicului, un pinten abrupt de piatră aflat în mijlocul oceanului, aproape de arhipelagul scoțian St Kilda, să vâneze păsările care cuibăresc acolo. Dar barca nu mai vine să-i ia înapoi acasă. Cu siguranță, numai sfârșitul lumii ar putea fi motivul pentru care au fost abandonați în bătaia furtunilor, condamnați să reziste foamei și spaimei de moarte.

Grupul de opt oameni a rămas captiv pe colțul de stâncă pe care nu există măcar un copac, vreme de nouă luni. Deși greu de crezut, au supraviețuit. O poveste adevărată, căreia autoarea i-a adăugat multă ficțiune. „Hirta, insula cea îndepărtată de lume, stă și astăzi în mijlocul mărilor zbuciumate și al vremii necruțătoare. Își păstrează frumusețea extraodrinară, vecinătatea posomorâtă a stâncilor răsărite din mare, ruinele străvechi, misterioase, casele fără acoperișuri…”

 

 

Geraldine McCaughrean - Acolo unde lumea se sfârșește. Traducere din limba engleză și note de Justina Bandol. Editura Litera, 319 pag.

 

Topic: 

Format: