30 septembrie 2022

Cartea de marți – cartea pentru copii și tineri: „Povestiri” de Gabriel García Márquez

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

O carte foarte nimerită pentru un copil pentru a face saltul de la literatura pentru copii la cea pentru adulți.

Volumul contine șase povestiri de Gabriel García Márquez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură. Desenele îi apartin lui Carme Sole Vendrell, câștigatoare a Premiului Național pentru Ilustrație in Spania. Ea este singura persoană care, cu permisiunea autorului, a dat viață povestirilor acestuia. Imaginile sale ilustrează delicatele reflecîii despre copilărie schițate de Gabriel García Márquez în aceste povestiri. Unite prin prezența, uneori ascunsă, a unui copil, ele conțin întregul imaginar al marelui autor columbian.

O femeie și fiica ei ajung într-un oraș pustiu pentru o vizită la mormântul unei rude decedate, fără a intrerupe siesta locuitorilor. Un bărbat cu aripi uriașe de pasăre cade din cer, semănând uimire printre locuitorii unui cartier. Doi copii reușesc să inunde cu lumină orașul Madrid. La Barcelona, o prostituată care se apropie de vârsta senectuții își dreseaza câinele să plângă la mormântul pe care si l-a ales.
Gabriel Garcia Marquez ne aduce in față o realitate capabilă să se schimbe neașteptat și minunat, spre fantastic și magic.

Gabriel García Márquez – Povestiri. Ilustrații de Carme Solé Vendrell. Traducere de Tudora Șandru Mehedinți. Editura RAO. 135 pag.