25 septembrie 2022

Cartea de marți – cartea pentru copii și tineri: Zboară, buburuză, zboară! de Christine Nöstlinger

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Christine Nöstlinger (1936-2018) este cea mai cunoscută și mai apreciată autoare austriacă pentru copii, distinsă cu numeroase premii, între care Premiul Internațional Hans Christian Andersen, Premiul de Onoare al Librarilor din Austria, Premiul Memorial Astrid Lindgren. Cartea de față, din 1996, a fost nominalizată pentru Premiul de Literatură pentru Tineret și a primit premiul olandez pentru cărți de tineret „Condeiul de argint”.

E vorba de un roman autobiografic ce prezintă copilăria autoarei trăită în vremuri inimaginabil de grele, în Viena de după cel de-al Doilea Război Mondial.

„Descoperim un oraș plin de ruine și încercat de foamete, lipsuri de tot felul și drame cutremuratoare. Și totuși, dincolo de rănile războiului prezente la tot pasul, vedem cum copilăria își întinde aripile sale delicate și zboară dincolo de tot ce e urât și trist. O fetiță de nouă ani ne învață, zâmbind printre lacrimi, lecția prieteniei, a curajului, a umanismului, intr-o lume ce pare să fi uitat ce înseamnă a fi uman.”

Christine Nöstlinger – Zboară, buburuză, zboară! O poveste adevărată de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Traducere de Ioan Lăzărescu. Editura Meteor Press. 223 pag.