15 august 2022

Cartea săptămânii: „A fost odată la Hollywood” de Quentin Tarantino

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Romanul ne aduce aminte că Tarantino este, de fapt, un foarte bun scriitor, și că nu e deloc surprinzător faptul că strălucirea sa ca scenarist s-a transferat în ficțiune, în dialogurile ca niște focuri de artificii, dar și în pietrele de temelie ale narațiunii.“ — The Guardian. Nu-l ratați!

Probabil mulți, dacă nu foarte mulți dintre cititorii acestei rubrici știu cine este Quentin Tarantino (un regizor american care a debutat în 1992 cu Reservoir Dogs (1992), urmat de Pulp Fiction, în 1994, premiat cu Palme d’Or , în 1995. Născut în 1963 în Tennessee, crescut în Los Angeles, a devenit regizor, scenarist și producător la 29 de ani, a produs, între altele, Jackie BrownKill Bill: Volume 1 și Volume 2, Inglorious BasterdsDjango Unchained; a primit premii Oscar, Globul de Aur și BAFTA, filmele sale având un enorm succes de critică și de public.) Probabil mulți dintre cititorii rubricii au văzut filmul A fost odată la Hollywood din 2019, care a rulat și pe ecranele noastre. Un film care a avut zece nominalizări la Oscar, cinci la Globurile de Aur (unde a fost desemnat cel mai bun film musical sau comedie, iar Tarantino a primit premiul pentru scenariu) și douăsprezece la Critics’Choice Awards. Pentru interpretarea rolului lui Cliff Booth, Brad Pitt a primit un Oscar și un premiu BAFTA.

După apariția acestui film, Quentrin Tarantino a sxcris romanul cu același titlu pe care îl semnalăm astăzi, apărut anul trecut și tradus cu grăbire de editura Humanitas Fiction. Un roman care a intrat direct pe primul loc în New York Times Bestsellers List și în topul vânzărilor de pe Amazon.

După cum declara Tarantino, romanul A fost odată la Hollywood este „o regândire totală a întregii povești din film“, comică, savuroasă, uneori dură, în care – precizează editorii – „a adăugat detalii diferitelor secvențe și personaje, inclusiv mai multe capitole ce dezvăluie latura aventuroasă și sinistră a cascadorului Cliff Booth (personaj interpretat în film de Brad Pitt), o paranteză narativă despre demonul hipiot Charles Manson și noi întâmplări al căror protagonist este steaua pălind Rick Dalton (personaj interpretat în film de Leonardo DiCaprio). Pe scurt, tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul de Oscar, adică imensul volum al aisbergului de dincolo de peliculă: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Avem în roman anul 1969, muzica, mașinile, filmele și spectacolele TV ale epocii. Și, mai ales, avem Hollywoodul, cu minciuna feerică și realitatea brutală, așa cum ni le livrează un maestru al povestirii care-l cunoaște ca pe propriile buzunare. Rezultatul: o epopee a culturii americane din anii ’60, ai cărei zei și eroi descind din și aspiră la Olimpul de pe Coasta de Vest – fabrica de visuri de pe colinele Hollywoodului.”

Întâlnirea dintre ficțiune și realitate este apogeul filmului.

Quentin Tarantino – A fost odată la Hollywood. Traducere și note de Iulia Gorzo. Editura Humanitas Fiction, colecția Raftul Denisei. 431 pag.