27 octombrie 2021

Cartea săptămânii: Ascensiunea

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Un text ciudat, surprinzător, aparent desuet, „veriga lipsă din bibliografia lui Kazantzakis“, cum scria Le Soir, inegal ca forță, dar care are în el mai toate marile teme ale operei lui Kazantzakis. Și care, pe deasupra, este și foarte bine tradus.

„Scris în 1946 la Cambridge și rămas nepublicat până în ianuarie 2021, când a apărut mai întâi în traducere, în Franța – precizează editorii -, Ascensiunea este un text fondator aflat între roman inițiatic și relatare de călătorie, străbătut de mesianism și ardoare. Punând în discuție compatibilitatea convingerilor politice, artistice și spirituale, cartea este matricea care iluminează marile romane ale lui Nikos Kazantzakis.

La sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, Kosmas, tânăr scriitor, se întoarce în Creta, la puține zile după moartea tatălui său, căpitanul Mihalis, și își aduce și proaspăta soție. Speră ca iubirea lui și soarele ținutului său natal să fie de ajuns pentru ca Noemi, supraviețuitoare a Holocaustului, să se agațe mai departe de viață. Creta e mai săracă și mai suferindă decât a lăsat-o, dar spiritul ei sălbatic, neînfrânt, ținut viu de istoriile bătrânilor palicari și de lupta înverșunată a insularilor de-a lungul anilor de război, îi hrănește dorința de a găsi o cale nouă, mai dreaptă, prin care lumea să dobândească definitiv pacea.”

Sunt câteva puncte cheie în roman.

„Ce înseamnă un om al zilei de azi? – e întrebat la un moment eroul de o englezoaică ce-l dorea.

– Un om căruia îi e foame și mănâncă și nu ia microscopul să cerceteze mâncarea. Dacă l-ar lua, ar vedea mâncare plină de viermi; s-ar scârbi, ar arunca-o și ar muri de foame. Așa ar vedea și amorul; și ar muri cast sau nebun.”

Imaginea femeii iubite și rămase în urmă în Creta îl împiedică să iubească alte femei, chiar și fizic. Un celebru medic vienez al sufletului îl sfătuiește să scrie, pentru a-și atenua durerea și controla neliniștile: „Scrieți, începeți imediat; este cel mai sigur mod de a vă vindeca. Scrieți, formulați-vă crezul, avântați-vă spre griji mai înalte; așa veți dobândi iarăși încrederea sufletului. Îndepliniți-vă misiunea.” Și a scris.

Așa a apărut Nikos Kazantzakis.

„Acest roman inedit al lui Nikos Kazantzakis, istoria dublului său, Kosmas, între Creta și Anglia după 1945, conține interogațiile spirituale și literare emblematice ale întregii sale opere.“ — La Croix

„Acest text ne lămurește asupra dilemelor existențiale care apasă asupra unui Kazantzakis împărțit între rădăcinile lui și exil, între carne și spirit, între lupta colectivă și retragerea în solitudine. Mai mult, căutarea spirituală a eroului cărții, Kosmas, oferă romanului o densitate universală. Să transformi tenebrele timpului tău în lumină, iată o ascensiune infinită.“ — Télérama

Nikos Kazantzakis – Ascensiunea. Traducere din neogreacă și note de Elena Lazăr. Editura Humanitas Fiction, colecțai Raftul Denisei.260 pag.