Publicat: 8 Februarie, 2018 - 00:00

Iată că se mai scriu romane foarte bune despre perioada celui de-al doilea război mondial și ororile sale. Martha Hall Kelly a debutat anul trecut, 2016, cu romanul de față, care a ajuns foarte repede beseller New York Times și a și fost tradus în mai multe limbi. Un roman inspirat de evenimente și oameni reali, care spune povestea plină ce curaj și cruzime a trei femei, o americancă, o poloneză și o nemțoaică. Extrem de utilă cititorului poate fi nota finală a autoarei care descrie cum a ajuns să cunoască povestea lagărului de femei de la Ravensbrűck.

Acțiunea romanului începe în septembrie 1939, când Hitler invadează Polonia. Urmează Franța. Caroline Ferriday, o fostă actriță de 37 de ani, lucrează pentru Consulatul francez din New York, se ocupă cu acte de caritate, trimite haine copiilor orfani din Franța și întâlnește un actor francez care ar putea fi iubirea vieții sale. La Lublin, în Polonia, adolescenta Kasia Kuzmerick, o fostă cercetașă, este arestată după invadarea Poloniei de către naziști și trimisă, împreună cu mama și sora sa, în lagărul de femei de la Ravensbrűck, unde majoritatea deținutelor ajung, după o sumară triere, în camera de gazare. În lagărul acesta ajunge și Herta Oberheuser, al treilea povestitor (toate relatările sunt la persoana întâi), o tânără ambițioasă care se pregătise pentru chirurgie, dar, cum în Germania lui Hitler nu era o meserie accesibilă femeilor, a acceptat să profeseze în acel loc și să-și compromită jurământul lui Hipocrate. Ea va fi cea care va face experimente de trupurile tinerelor femei.

Martha Hall Kelly a studiat arhiva lăsată de Caroline Ferriday (referitoare la experimentele pe femei pe care le-a descoperit) îndeosebi în Connecticut, a călătorit în Franța, Polonia și Germania, s-a interesat de soarta celor peste șaptezeci de ”iepuri” (cum erau numite femeile pe care se făcuseră experimente), de procesul doctoriței Herta Oberheuser (condamnată la douăzeci de ani de închisoare, eliberată discret după cinci ani și căreia abia în 1960 i s-a interzis practicarea medicinei).

A adăugat poveștii reale o poveste de iubire imaginară, dar foarte credibilă și a reușit un roman de succes.

 

 

Martha Hall Kelly – Cînd înflorește liliacul. Editura Litera, colecția Blue moon. Traducere din limba engleză și note de Mirella Acsente. 506 pag.

 

Topic: 

Format: