Publicat: 9 Mai, 2019 - 00:00

Nu vă lăsați înșelat de faptul că acest roman a mai fost publicat cu vreun deceniu în urmă de Editura Humanitas, pe când avea colecția, din păcate dispărută, de thriller & mystery. În exact aceeași traducere. Poate fi citit de nenumărate ori (cum a făcut-o și semnatarul textului de față) cu un interes și o plăcere egale. Era firesc să reapară la Editura Trei, unde au fost lansate pe iață alte nouă romane din seria Jack Reacher: ”Merită să mori”, ”Școala de noapte”, ”61 de ore”, ”Convinge‑mă!”, ”Ghinioane și încurcături”, ”Personal”, ”Urmărit”, ”Să nu te întorci niciodată!” și ”Filiera de la miezul nopții”. Daqr cartea pe care o prezentăm astăzi, apărută în original în 1997, este romanul de debut, cel care, prin forța sa, a surprins cititorii și criticii și a lansat în primele rânduri un extraordinar scriitor de romane polițiste.

Știați cum se produc bancnotele, cel puțin cele americane? Cheia este hârtia, de un tip special: ”Cam optzeci la sută bumbac și douăzeci la sută in. Nu conține niciun pic de celuloză. Are în compoziție un foarte ingenios colorant chimic, care-i dă nunața crem, unică. Și mai are fire de polimeri roșii și albastre răspândite aleatoriu în compoziție, fine precum mătasea. Hârtia pentru bancnote de o hârtie excepțională. Durabilă, rezistă ani în șir, nu se descompune în apă, fie ea rece sau fierbinte.Dificil de contrafăcut.” Nu doar atât, susține Lee Child. Se produce într-uin singur loc din America, iar măsurile de securitate extrem fac imposibilă falsificarea bancnotelor americane. În America, în afara teritoriului lor, povestea e cu totul alta. Și totuși, un grup de escroci găsesc o metodă uluitoare de falsificare. Pentru că toate bancnotele americane au aceeași dimensiune, falsificatorii s-au gândit să strângă toate bancnotele de un dolar care circulă într-un an (aproximativ 40 de milioane!), să le albească și să le reimprime cu valoarea de 100. Dintr-un dolar ies o sută. Câștigurile devin fabuloase. Reușesc să facă asta până apare în scenă Joe Reacher, de la Departamentul Trezoreriei care se ocupă exact de îngrădirea falsificărilor de bani. Pe care îl ucid. Dar exact atunci apare fratele acestuia, Jack Reacher, eroul romanului, cel care deschide seria cu acest nume: un  fost polițist militar, lăsat la vatră, care nu vrea să se stabilească nicăieri și cutreieră America, să se bucure de libertate. E primul roman în care Reacher își arată și calitățile, și defectele.

Totul se petrece într-un orășel liniști din Georgia, Margrave – Reacher își închipuie că singurul lui motiv e să viziteze locul este că acolo a murit marele chitarist de blues Blind Blake. Un orășel în acre nu se produsese o crimă în ultimii treizeci de ani și în care dintr-o dată se produc nenumărate. Locul în care falsifactorii fără scrupule își stabiliseră centrul de comandă.

Un roman dens, cu multe surprize, o acțiune trepidantă și plină de suspans, pe alocuri violent. Foarte bine scris. Veși înțelege de ce Lee Child este unul dintre cei mai mari autori de thrillere din lume.

Și a fost încă de la debut.

 

 

Lee Child – Capcana Margrave. Traducere din engleză de Constantin Dumitr-Palcus. Editura Trei. 542 pag.

 

Topic: 

Format: