27 octombrie 2021

Cartea săptămânii: Extraterestru. Primul semn de viață inteligentă dincolo de Pământ

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

În octombrie 2017, astronomul Robert Weryk, folosind telescopul Pan-STARRS la Observatorul Haleakalā din Hawaii, a descoperit primul obiect interstelar care a trecut ăprin Sistemul Solar, prin apropierea Soarelui. Se afla la aproximativ 33 de milioane de km (0,22 u.a.) de Terra, părea o cometă sau un asterioid, dar foarte curând acestea idei au fost abandonate. Obiectul numit Oumuamua era mic, estimat la 100-1.000 de metri lungime, cu lățimea și grosimea, ambele, estimate între 35 și 167 metri, de culoare roșie, similară cu obiectele din exteriorul sistemul solar. În ciuda faptului că s-a apropiat strâns de Soare, Oumuamua nu a prezentat semne că ar avea o coamă (ca la comete), dar a prezentat o accelerație non-gravitațională. În iulie 2019, astronomii au ajuns la concluzia că Oumuamua este cel mai probabil un obiect natural, unii au sugerat că ar putea fi un produs al tehnologiei extraterestre, dar dovezile în sprijinul acestei ipoteze sunt slabe. În martie 2021, oamenii de știință au prezentat o teorie bazată pe azot înghețat conform căreia Oumuamua poate fi o bucată dintr-o exoplanetă, asemănătoare planetei pitice Pluto.

Cartea pe care o semnalăm astăzi pornește de la aceste descoperiri, autorul ei făcând parte dintre cei care susțin teoria tehnologiei extraterestre.

Abraham (Avi) este profesor de științe în cadrul Universității Harvard, unde a ocupat catedra de astronomie din 2011 până în 2020, cea mai lungă perioadă din istoria departamentului, și unde coordonează Inițiativa Black Hole și Institutul de Teorie și Calcul. Membru în Consiliul Prezidențial pentru Știință și Tehnologie și în consiliul consultativ al platformei educaționale „Einstein: Visualize the Impossible“, el prezidează și comitetul consultativ al Intițiativei Breakthrough Starshot și al Consiliului de Fizică și Astronomie de la Academia Națională a SUA și este director de teoria științei în toate inițiativele Fundației Breakthrough Prize. A scris cinci cărți și 800 de lucrări științifice, este membru al Academiei de Artă și Știință a SUA, al Societății Americane de Fizică și al Academiei Internaționale de Astronautică. În 2012, revista Time l-a nominalizat în rândul celor mai influenți 25 de oameni în ce privește spațiul.

Cel mai important astronom de la Harvard își prezintă teoria controversată potrivit căreia sistemul nostru solar a fost vizitat recent de o tehnologie avansată de pe o stea îndepărtată.

La finele anului 2017, când savanții observatorului din Hawaii au zărit un obiect trecând prin sistemul nostru solar, mișcându-se atât de rapid încât nu putea să vină decât de pe o altă stea. Astrofizicianul Avi Loeb a dovedit că nu a fost un asteroid; se mișca prea repede, urmând o orbită ciudată, și nu a lăsat nicio urmă de gaz și niciun deșeu în urma lui. Era o singură explicație convingătoare: obiectul aparținea unei tehnologii avansate, creată de o civilizație extraterestră îndepărtată.

„În această carte vizionară, argumentată cu pasiune, astrofizicianul Avi Loeb ne îndeamnă să renunțăm la fantezia arogantă potrivit căreia suntem singura formă de viață conștientă din univers. Indiciile, atent revizuite de Loeb, sunt fascinante, dar și mai mult atrag argumentele sale cu privire la ce ar putea să ne dezvăluie ele despre civilizația noastră genială, limitată și, probabil, condamnată.” – Stephen Greenblatt

Avi Loeb – Extraterestru. Primul semn de viață inteligentă dincolo de Pământ. Traducere din limba engleză de George-Mihail Ionescu. 239 pag.