Publicat: 24 Ianuarie, 2019 - 00:00
Share

Surprinzătoare carte și surprinzătoare autoare! Canadiana Heather Tucker are 64 de ani, trăiește în orășelul Ajax, din Ontario, a publicat numeroase povestiri în revistele culturale sau în antologii, dar cartea de față (apărută în urmă cu aproape trei ani), este primul ei roman - și încă unul de debut, tipărit de îndată în multe locuri din lume și considerat o reușită în mod unanim de critici și de cititorii obișnuiți.

Anii 60, în Canada. Familia Appleton numără șase fete, Hariet (Ari) e cea mai mică. La opt ani, când surorile sunt date în plasament, Ari e trimisă să trăiască o vreme cu mătușa sa Mary, despre care o auzise pe mamă spunând că mănâncă copii. Găsește însă o lume liniștită și normală, pe care e nevoită s-o părăsească repede, adusă înapoi de mama instabilă psihic, care bea și se droghează în neștire, iar după sinuciderea soțului trece din bărbat în bărbat. Deși recăsătorită, nu se poate împăca cu viața, își terorizează fiicele, începe o relație cu un polițist brutal, violent și hrăpăreț, decade.

Romanul urmărește un deceniu din viața acestei copile care are de mică un prieten de suflet, Jasper, un căluț de mare care trăiește în mintea ei și cu care se sfătuiește permanent și-i dă forță și echilibru. Tatăl vitre, care se arată a fi un om cumsecade, dornic s-o apere și s-o învețe să pășească în viață cu capul sus, moare și el în urma unui atac de cord. Ari rămâne la mîan inconștientei mame și a amantului ei care o aruncă de colo-colo, dar se împotrivesc adopției copilei de către mătuși. Treptat, ajunge să-și modeleze destinul, așa cum o învățase tatăl adopitiv să modeleze oale din lut: ”Nu sunt noroi. Sunt lut. Și pot face ceva spectaculos din el!”.

Un roman emoționant, liric și un tur de forță.

”Unicitatea personajelor, afecțiunea oferită de străini, ingenuitatea și voința protagonistei în fața unor teribile încetrcări sunt lucrurile care fac această poveste să cânte.” (San Francisco Chronicle)

 

 

Heather Tucker – Fata din lut. Editura RAO. Traducere din engleză de Cristina-Mihaela Tripon. 400 pag.

 

 

Topic: 

Format: