Publicat: 6 Iulie, 2017 - 00:00

Un nou dicționar despre femeile române, cu peste 600 de biografii din Evul Mediu până în zilele noastre, femei care s-au ilustrat în cele mai diverse domenii, cele mai multe prin realizări de excepție. Au mai apărut asemenea cărți, inclusiv la Editura Meronia. Și, totuși, noul volum e aparte.

De astă-dată, textul este prefațat de inegalabilul Alex Ștefănescu care, cu inteligență și umor fin scrie despre femeile cărora le datorăm atâta, precizând că volumul poate fi sursă de inspirație și de documentare, dar are fără îndoială și un efect pedagogic, în el fetele și băieții putând găsi modele de urmat. ”O carte ca aceasta ar trebui să stea pe masa tuturor celor care lucrează pentru binele României.”

Dar mai este un aspect care face cartea deosebită, diferențiind-o de cele cu subiect asemănător.

Găsim în acest tom un substanțial prim capitol cu repere în evoluția mișcării feministe din România, foare util oricui. Aflăm fel și fel de informații valoroase din ultimii două sute de ani: constituirea, în 1815, a Societății Femeilor Române din Buda, cu scopul de a contribui material la susținerea școlilor românești ortodoxe din cadrul monarhiei habsburgice; constituirea Reununii Femeilor Române din Brașov, la 1850, cu scopul ajutorării fetițelor orfane; apariția primei publicații feministe, ”Amicul familiei”; apariția primei reviste pentru instruirea mamelor; înființarea primei creșe; fondarea Societății Femeilor Române etc etc. Informații nu numai foarte utile, dar și stimulatoare.

Apoi, înaintea desfășurării fișelor biografice, foarte bine documentate și ele, tomul masiv cuprinde un capitol, la fel de substanțial, despre recordurile feminine, evident ale româncelor. Aflăm cine și când a fost prima femeie inginer, arhitect, ministru, conferențiar universitar, traducătoare, medic, farmacist, radiolog, avocat, matematician, fizician, pilot, parașutist, primar, publicistă, titular al unei Academii ș.a.m.d.; mai aflăm de recorduri stabilite de românce, în diferite sporturi sau de performanțe inegalate sau greu de egalat în domeniile artei.

Minunat dicționar!

 

 

 

George Marcu – Femei de seamă din România. De ieri și de azi. Editura Meronia. Cuvânt-înainte de Alex Ștefănescu. 486 pag.

 

 

Topic: 

Format: